8 december 2013

Ska du inte skriva något om invandrarfrågan?


Om du tycker invandringen är besvärlig så är du inget mindre än bortskämd. Har man levt i ett land som haft fred i 200 år så får man vackert hjälpa dem som inte har haft samma förmån. Det kräver inte för mycket av dig. Det är bara mänsklig anständighet.

Ska du inte skriva något om invandrarfrågan? var det en som sa. Nja, varför ska jag det. Invandringen är inte särskilt intressant som politisk fråga. För mig får folk flytta vart de vill, ha vilken hudfärg de vill, ingå i vilken kultur de vill och dyrka vilken gud de vill på vilket sätt de vill. Jag har inga problem med det. Dessutom mår jag direkt illa av uttrycket "invandrarfrågan", vilket ger direkta associationer till "judeproblemet".

Däremot lider jag förstås med de människor som tvingas fly sina hemländer. Samtidigt oroas jag över att ett parti som SD får ca 10% i opinionsmätningarna. Och även om partiet har en politik utöver invandringen, så är det ju säkert så att det är genom den frågan de får sina flesta sympatisörer.

Så vad ska man göra? Kanske är det bara att inse att en tiondel av svenska folket har en trångsynt inställning och stänger hjärtat för människor på flykt från krig och förföljelse. Jag har inga illusioner om något annat. Kan mycket väl tänka mig att det är betydligt fler än så som vill se en striktare invandrarpolitik och som har fastnat i de integrationsproblem som finns här och var.

Expo påstod en gång att SD var överrepresenterade i brottsstatistiken vad gäller grova brott såsom grovt sexuellt utnyttjande av minderårig, djurplågeri, kvinnomisshandel, grov stöld, våld mot tjänsteman, olaga vapeninnehav m.m. Huruvida man verkligen lyckades föra det i bevis vet jag inte, men bara det att den typen av brott jag här nämnde förekommer i ett parti som så hårt lyfter fram brott av invandrare är förstås hyckleri på hög nivå. SD, eller snarare dess inofficiella Internetsidor där stödtrupperna huserar, har i vilket fall som helst den vulgäraste och råaste debattkulturen. SD har inte lyckats anpassa sig till den svenska debattkulturen.

Klart bevisat är i alla fall att förtroendevalda för SD krånglar i högre grad än andra partiers förtroendevalda. Det har vi ju kunnat se även i Mönsterås där en flyttade och den andre gick över till nazistiska Svenskarnas parti. Det var väl knappast så de som röstade på SD lokalt hade tänkt sig det hela. Eller. Glöm inte att nazistiska Svenskarnas parti fick lika många röster som mitt parti (som drev helt vanliga politiska frågor) i förra kommunalvalet.

Men om man nu ska argumentera så kan man förstås det. Det finns ganska många myter om invandring som man kan slå hål på. Ska bara ge ett par tre exempel.  Vissa menar att de etniska svenskarna snart är i minoritet med nuvarande invandrartakt. Ingen risk. Ca 15% av Sveriges befolkning har invandrarbakgrund och det beräknas stagnera vid 18%. Förmodligen är det en ganska lagom nivå för att inte hamna i inavel. Vidare menar vissa att Sverige håller på att bli islamiserat. Knappast. Det finns drygt 100 000 människor som är medlemmar av muslimska trossamfund i Sverige, dvs ca 1% av befolkningen. 

För den som anser att invandringen måste gynna Sverige ekonomiskt, så finns det gedigna undersökningar som visar att Sverige totalt sett gynnas av invandringen ekonomiskt. 

Det är inte heller svårt att visa att Sverige av idag har en historiskt och internationellt sett väldigt låg brottslighet, särskilt vad gäller våldsbrott.  Även om den ökat något de senaste decennierna så är den inte i närheten av de nivåer vi hade exempelvis på 1500- och 1600-talet. Och av den ökning som skett så står de med invandrarbakgrund endast för en liten andel. Förvisso är invandrare något överrepresenterade i brottsstatistiken, och det beror med största sannolikhet på socio-ekonomiska faktorer och inte etniska. Brottsligheten i Sverige är exempelvis sex gånger högre bland dem som saknar gymnasial utbildning än dem som har eftergymnasial utbildning. Utbildning och inträde på arbetsmarknaden är troligen A och O.

Kvinnosyn då? Vet inte. Alla har förstås att rätta sig efter svensk lag. Men kom inte och påstå att Sverige behandlar sina kvinnor särskilt väl. Kvinnor har fortfarande lägre medellön än män och tvingas många gånger slita för fullt i sektorer där politiker gjort besparingar som leder till höga sjukskrivningstal. Samtidigt ska de klara av hem och familj. Sverige har en kultur där kvinnor slits ut i förtid och tvingas dubbelarbeta till många gånger låga löner. Skulle det vara bättre än kulturer där kvinnan hedras mer som moder?

Men allt det där är ytlig argumentation. Den mest värdefulla argumentationen är den som utgår från humanistiska eller kristna grundvärderingar. Vi ska helt enkelt hjälpa människor i nöd för att det är rätt och riktigt- och det oavsett om det ger plus eller minus i kassan, och oavsett andra eventuella följdkomplikationer. Det är vår mänskliga skyldighet. Egentligen skulle inte mer behöva sägas. Men det ska jag göra - Om du tycker invandringen är besvärlig så är du inget mindre än bortskämd. Har man levt i ett land som haft fred i 200 år så får man vackert hjälpa dem som inte har haft samma förmån. Det kräver inte för mycket av dig. Det är bara mänsklig anständighet.

Sååå...hur många hatmejl blir det på den här...

1 kommentar:

Anonym sa...

För det första tror jag att det är viktigt att skilja mellan "Vanliga" invandrare och flyktingar. Den vanliga invandringen är absolut nödvändig för samhällsekonomin. Det rör sig i allmänhet om personer som kommer hit för att arbeta. Precis som många svenskar flyttar till andra länder för att arbeta där. Det är ett större problem att Sverige dräneras på kompetent arbetskraft genom utvandring än att vi tillförs arbetskraft genom invandring. När det gäller flyktingar är det naturligtvis humaniteten som är huvudargumentet. Självklart skall vi ställa upp och hjälpa människor som har det svårt och som flyr från krig och förtryck. Lika självklart är det för mig att vi måste ha system för att slussa in dessa människor i samhället på ett bra sätt. Dessa system måste vi fortsätta att utveckla så att vi får så få människor som möjligt i utanförskap. Personligen har jag bara positiva erfarenheter av de människor jag träffat från främmande kulturer.

Anders Johansson