20 december 2013

Vegetarisk julskinka baserad på baljväxter - nej tack!


Vår tids extremism
I juletid framträder vår tids extremism på olika sätt. Å ena sidan har vi julens enorma kommersialisering som på sitt sätt riskerar att tränga bort julens budskap och som dessutom sänder ut helt fel signaler i en sårad värld som förmodligen skulle behöva ställa om drastiskt från ekonomisk tillväxt och köpgalenskap till en mer naturnära livsstil. Samtidigt får man ju försöka leva sig in även i köpmännens behov. Det handlar ju inte bara om stora affärskedjor, utan också om små butiker som kanske överlever tack vare julhandeln.

Julmoralisterna

På andra sidan har vi julmoralisterna som försöker ge julfirande människor dåligt samvete för att de köper julklappar och äter god mat. Somliga vill inte ens att vi ska äta julskinka och julkorv. Jens Holm (V) tyckte för något år sedan att vi skulle skippa julskinkan med hänvisning till miljön (kossor och grisar avger gaser och dynga) och grisarnas lidande (konstigt att alla grisbönder jag känner sköter sina grisar med kärlek och omsorg). Han föreslår istället följande läckra rätter som får munnen att upplösas av saliv härdsmälta - alternativ grönkålssoppa, rödbetssallad, cashewnötspaté med rödvinbärsgelé, vegetarisk Janssons frestelse och vegetarisk julskinka baserad på baljväxter. Jag upprepar – vegetarisk julskinka baserad på baljväxter! Nej, här har vi ännu en veganmupp som vill missionera ut sin egen minoritetslivsstil, försöka ge mig dåligt samvete och framställa normalt köttätande som något misstänkt. Människan har under årtusenden hållit på med boskapsskötsel utan att miljön har förstörts, så den går jag inte på.

Samma människor som vill ta bort julskinkan vill helst inte att vi ska köpa julklappar heller - i alla fall inte mer än en, och då helst något odrickbart ekologiskt te eller möjligtvis ett medlemskap i Greenpeace. Det senare är i och för sig lovvärt, men blir man glad av att få ett sådant medlemskap i julklapp? Om nu Jesus föddes till världen som ett glädjebud, så vill man väl själv ge vidare något som ger glädje.

Firar jul enligt traditionen

Hur ska man då förhålla sig till alla budskap och pekpinnar? Jag tycker äldre tiders inställning var ganska klok. Man fokuserade på julens kristna budskap, umgicks och unnade sig att äta och dricka gott. Mormor och morfar som inte hade mycket pengar att spendera och levde sparsamt - de var låginkomsttagare i ordets rätta bemärkelse och hade mycket mindre än de som idag kallas fattiga i vårt land - snålade aldrig vid jul. Det var enda gången på året de unnade sig lite extra. Lever man enkelt och anspråkslöst resten av året så kan julen bli den där högtiden då man unnar både sig själv och andra något utöver det vanliga. Så jag gör som vanligt och struntar i julmoralisterna och firar jul i förfädernas anda.

Inga kommentarer: