6 mars 2014

Vem ska ta över efter Roland Åkesson?

Vem ska ta över efter Roland Åkesson? Frågan kan synas helt irrelevant eftersom han för inte så länge sedan lät meddela att han kandiderar för fyra år till. Men ändå…hur ska Centerpartiet klara sig om man inte börjar planera för ett liv efter Roland. Partiets framgångar får nog trots allt till stor del förklaras av den personkult som finns runt just Roland.

Nå, någon Roland II finns ju inte, så efterträdaren måste vara en stark egen profil. I en kommun som Mönsterås vinner du aldrig ett val på enbart ideologi, utan du måste också inge förtroende som människa. Och att det blir en kvinna kan vi nog vara säkra på. Jag kan i nuläget bara se två tänkbara kandidater – Ann Petersson och Jacqueline Doohan.
Ann Petersson har ju varit med ett bra tag och är väl den som borde ta över. Formell kompetens bör hon ha och hon sitter i kommunstyrelsen. De få gånger jag har träffat henne har hon gjort ett trevligt intryck, men hon ska visst vara en betydligt tuffare politiker än Roland. Så hon får nog jobba på ödmjukheten om det ska fungera. Personligen tror jag att det kanske skulle bli lite mer debatt med Ann än med Roland.

Jacqueline Doohan har också varit med länge och haft flera förtroendeuppdrag, nu i den tunga Barn- och utbildningsnämnden, ersättare i kommunstyrelsen, samt lämpliga erfarenheter från arbetslivet. De få gånger jag mött henne har hon varit trevlig, och de gånger jag haft anledning att diskutera och debattera med henne så har hon stått emot bra. Det som talar emot henne är att en ordförande i BUN sällan blir populär då folk i allmänhet är missnöjda med skolan. Hon är också oerhört formell och politikerslipad i skriftliga diskussioner, vilket kan uppfattas som distanserande.
Men några andra kommunalrådsämnen ser jag faktiskt inte. Som outsider finns väl möjligtvis Emma Magnusson, men efter några år som socialnämndens ordförande, som bör vara tufft, så är frågan om man orkar vara kommunalråd. Lennart Karlsson är över 70 och Jens Robertsson ingen kommunalrådstyp.

För demokratins skull hoppas jag dock att det blir maktskifte redan till hösten. Inte för att jag är socialdemokrat, men ett allt för långvarigt maktinnehav får konsekvenser som inte är bra. För egen del kommer jag att lägga min lokala röst på Miljöpartiet. Jag belönar en konsekvent och samtidigt konstruktiv oppositionspolitik under årtionden.

2 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Vi får tacka för din planerade röstning.
29 + 4 år med samma kommunalråd är med självklarhet inte bra eftersom vi behöver förnyelser på flera områden. Det är inte heller sagt att det ska vara en centerpartist eller en man. Vi behöver någon som har nya idéer och kan delegera mera till andra. Vi behöver också komma från personfixeringen av en person som är medvetet genomfört. Vidare någon som kan representera hela kommunen och inte bara ett parti.Annars Jonny är din analys intressant

Jonny sa...

Jag håller förstås med om att vi måste bryta personfixeringen. Men jag befarar att vi nu har blivit så vana vid den att det kommer att ta ett par årtionden att bryta mönstret. Därav min fokusering på personligheter som kan efterträda honom.