25 april 2014

Anna Carlssons sånger berörde - fin konsert i Blomstermåla


 
Det är sex år sedan jag skrev några rader om ett lokalt band som hette Queens of grace där Anna Carlsson var en av medlemmarna. Ikväll uppträdde hon som soloartist i Blomstermåla Folkets hus och de som inte var där missade en tjej som under sex år har utvecklats från en helt ok och lovande sångerska till en artist som snart kan räknas in bland de bästa i Sverige i sin genre. Kanske är hon redan där. Kvällens konsert var i alla fall utmärkt.
Anna har en röst som är som gjord för denna genre som ligger i gränslandet mellan visa och pop. Stark och klar som gjord för det melodiösa, men samtidigt nyanserad och känslosam. Trots sina unga år låter hon dessutom förvånansvärt mogen.

Det som gör att jag spår en lysande musikalisk framtid för Anna Carlsson är att hon gör egna låtar. Allt för många med bra röster fastnar i coverlandet. Visserligen spelar hon även väl valda covers, och jag förstår om man under en konsert av det här slaget vill få med låtar från kända artister och förebilder, men faktum är att de egna låtarna är bäst och lyser för sig själva. Inom ett par tre år skulle jag gissa att det inte blir särskilt många covers.
Anna behärskar både engelska och svenska. Kanske kan hon fortsätta att kombinera den amerikanska och svenska traditionen. Personligen blir jag mest berörd av de svenska texterna, men de engelska är också välskrivna. Men den dagen hon gör en svensk skiva så är jag övertygad om att vi talar om Sofia Karlsson-klass, bara för att ge en referenspunkt för hur bra det här kan bli.

Har jag då ingen kritik? Nja, till och med mellansnacket var bra. Bara en notering. En artist gör alltid bäst i att försöka befria sig från sin största förebild, i det här fallet Dylan. Den röst jag hörde ikväll ligger betydligt närmare mer melodiösa artister som fraserar och håller toner helt annorlunda än Dylan. Men jag vill inte jämföra då Annas röst står för sig själv.
Fantastiskt fint att Fredde Kling och Visa Visor arrangerade detta fina musikevenemang som fyllde nästan hela biosalongen.

Inga kommentarer: