18 april 2014

Blod, svett och tårar - GIF gick segrande ur långfredagsdrabbningen

Genuin lycka efter mål.
Straff i stolpen, gula kort till höger och vänster och blödande spelare med huvudet i bandage. Välkommen till östra elitfyran som idag rivstartade med ett stekhett och högdramatiskt långfredagsderby mellan Mönsterås GoIF och IFK Oskarshamn. När krutröken lagt sig hade Mönsterås gått segrande ur striden med 2-1.
Chans för IFKO
Matchen började avvaktande, även om hemmalaget stressade IFKO framgångsrikt i uppspelsfasen. Och ett par gånger var Mönsterås snabba forwards nära att springa igenom. Men det var IFKO som skapade matchens första farliga chans när Eric Bengtsson i kamp med en mittback fick på ett bra skott som strök precis utanför stolpen.

Straff för GIF
Sedan följde en bra period för IFKO som fick ett litet övertag i matchen. Men GIF högg hela tiden framåt och efter drygt en kvart fälldes Martin Lindqvist när han höll på att slita sig fri i straffområdet. Domaren tvekade inte utan blåste för straff. Fram klev Idris Eliassi och slog bollen i stolpen.
Visst övertag för GIF
GIF tände uppenbarligen till av missen och kom nu fram i ett par riktigt fina anfall som IFKO dock lyckades avstyra i sista sekund. IFKO var inte ofarliga och särskilt på fasta situationer fick man en del chanser. Inte minst de extremt långa inkasten av Hampus Savolainen vållade hemmalaget vissa problem.

Den sista kvarten fick GIF ett visst grepp om matchen och skapade ett par fina målchanser. Med bara ett par minuter kvar av halvleken krockade två hemmaspelare i luften och GIF:s division 2-meriterade nyförvärv Mattias Rehn blev otäckt liggande kvar på planen under flera minuter blödande. Så småningom kunde han gå av planen själv men med huvudet inlindat i bandage. Vad jag har förstått lär det handla om sprucket ögonbryn och ett jack i bakhuvudet.
GIF tar ledningen
Mönsterås började andra halvlek piggt och det dröjde inte länge förrän straffskytten Idris kunde skjuta in ledningsmålet på en retur. 1-0 till hemmalaget i den 48:e minuten.

Matchen tänder till
Nu tände matchen till på allvar. IFKO som kämpade desperat för att få till en kvittering hade nu satt in sin skyttekung Amar Zubcevic som med sin rörlighet hela tiden utgjorde en fara för hemmaförsvaret. Matchen blev allt mer fysisk och spelarna kapade varandra ganska så brutalt, vilket fick den utmärkte domaren att dra fram en hel del gula kort. Båda lagen fick några frisparkar i bra lägen, men utan att de kunde omvandlas till mål.
Kvitterat
Mönsterås kändes något stabilare, men IFKO gjorde vad man kunde för att få in bollen. Med tio minuter kvar lyckades det på en fin nick av Hampus Savolainen efter en hörna. 1-1.

Nu gick det att ta på derbystämningen och matchens sista del var inte bra för mina nerver. Bortalaget hade en ganska stor publik på plats och tillsammans med Mönsteråsarna var det nog minst 300 som såg matchen. Inget av lagen var nöjda med en poäng och man hörde av ropen på planen att det här skulle avgöras på något sätt.
Segermålet
Spelet hade just satt igång igen när Mönsterås slog en långboll mot den alltid springande Martin Lindqvist, och på något förunderligt sätt fick han foten på bollen som gick i en bana över IFKO:s målvakt och in i mål. Nu följde stort jubel hos hemmaspelarna.

Matchavgörande räddning
Men IFKO hade inte gett upp och satte nu in allt man hade framåt. Ett par minuter senare fick man in en fin boll i straffområdet där den duktige Eric Bengtsson fick på en kanonträff två meter från mål. Men Mönsterås målvakt Mathias Stenfelt, som nyss stått en bra bit ifrån, lyckades kasta sig och göra en matchavgörande reflexräddning i den högre skolan. De sista minuterna blev ytterst nervösa, men Mönsterås lyckades spela av matchen och kunde vinna denna långfredagsdrabbning med 2-1.
En lagtriumf
Dagens GIF hade många hjältar – om jag bara ska nämna några så får det bli Johan Törnström som var klockren i försvaret, Mathias Stenfelt med sin matchavgörande räddning, Mattias Rehn som visade klass så länge han kunde spela, Johan Lagström som gick in istället för Rehn och gjorde det mycket bra och så måltjuven Martin Lindqvist som gjorde just det han skulle i matchens slutskede – mål. Men framför allt var det lagets triumf. Med Mattias Rehn skadad så lyckas man ändå hålla ihop spelet och alla gav verkligen allt för varandra i en suverän kämpainsats. Alla kan bära sina blåmärken som medaljer.

Tre poäng i seriepremiären i ett ovisst derby kan inte överskattas. Mest glad är jag för att Rehn kunde lämna planen på egna ben. Det som annars gläder mig mest är att laget höll och visade just den inställning jag hade hoppats på.
I kyrkans värld omvandlas långfredagens nederlag till seger på påskdagen. GIF tog ut segern några dagar i förskott. Inte mig emot. Framåt mot nya segrar! Nästa gång tar vi Blomstermåla.

För GIF spelade: Mathias Stenfelt, Hadi Mustafai, Johan Törnström, Martin Nilsson, Johan Nyström, Sebastian Karlsson, Mattias Rehn, Idris Eliassi Sarzali, Manfred Löfström, Simon Johansson, Martin Lindqvist, Oskar Olsson, Johan Lagström. I truppen ingick även Rikard Ulvenhag Nyström och Martin Johansson.

OBS: Jag har inte lånat rubriken från OT. De lånade den av mig dagen efter.