11 april 2014

Carl Boberg var ingen ”one-hit wonder”

Jag guidar inte ofta på hembygdsgården, men när jag gör det kommer jag alltid till den där taffeln som Carl Boberg en gång ägde, och då brukar livet på något sätt ställas på sin spets.

Jag brukar då säga att det känns lite sorgligt att Carl Boberg för många bara är känd för psalmen ”O, Store Gud”. Överhuvudtaget känns det orättvist mot Carl Bobergs livsgärning att det oftast bara är den sången som lyfts fram. Vi har till och med ett sällskap som heter just ”O, Store Gud sällskapet” istället för ”Carl Boberg sällskapet”. De gör säkert ett finfint jobb, men sällskapets namn är olyckligt. Och på biblioteket kan man lyssna på just denna psalm i ett otal varianter.

Det är hög tid att Carl Bobergs livsgärning som helhet får ett erkännande. Han skrev ett hundratals psalmer varav några, enligt min mening, är finare än "O, Store Gud", exempelvis ”Det susar genom livets strid”. Han gav ut diktsamlingar, var pastor, predikant, redaktör, riksdagsman och pappa.

Givetvis ska man fortsätta att berätta om "O, store Gud", men hans liv bestod ju av så mycket mer än de där magiska timmarna när han snickrade ihop de där verserna efter ett åskoväder över Mönsteråsviken.

Läs Harry Netzells utmärkta bok om Carl Boberg.

Inga kommentarer: