22 april 2014

Försnack och tips inför omgång 2 av Elitfyran - hett derby nr 2 väntar

Derby nr 2
På torsdag börjar andra omgången med ett hett derby mellan Blomstermåla och Mönsterås. Blomstermåla förlorade premiären borta mot Kalmar AIK, men hade trots allt 1-1 en bra bit in i matchen. Enligt vad jag har hört backade BIK hem och satsade på omställningar. Vi får väl se hur matchbilden blir mot Mönsterås. Men det får inte ske någon underskattning. Det är min bestämda uppfattning att BIK är betydligt bättre än vad ryktet gör gällande och att den outsiderposition laget nu fått passar dem utmärkt. De kan slå ur underläge i varje match.

Mönsterås vann premiären med 2-1 mot IFK Oskarshamn, men fick förstås betala ett visst pris för segern – Mattias Rehn ihopsydd och jag gissar att han är borta några matcher, samt gula kort på Sebastian Karlsson, Oskar Olsson och Johan Törnström. Det här är nyckelspelare som behövs i kommande matcher, så de får försöka tänka sig för. Givetvis får vi inte heller dra på oss någon utvisning. I övrigt lär Ako vara hemma igen, och han fanns med i truppen för dagens B-lagsmatch.
Mönsterås vann vårens träningsmatch med 7-3, men BIK saknade då några av sina bästa spelare och i ett derby på hemmaplan lär man bjuda hårt motstånd. Glöm inte att man har en rutinerad räv som Wesslund och flera tekniska ungtuppar som inget hellre vill än att bli hjältar inför en fanatisk hemmapublik. Mönsterås måste alltså gå ut och göra ett oerhört fokuserat jobb och kämpa lika hårt som mot IFKO. En gissning är att Blomstermåla inte är lika fysiska som Oskarshamn och att det därför kan bli lite mer teknisk fotboll i det här derbyt. Men om man backar hem som mot Kalmar AIK gäller det att ha den snabbhet och teknik som krävs för att ta sig igenom muren.

Hur GIF ställer upp vet jag inte, men det finns som jag ser det ingen större anledning att trixa för mycket i nuläget. Möjligtvis kan man variera lite på högerkanten beroende på vilket lag man möter. Det beror på om man prioriterar en bra fot och stabilitet eller fart och fläkt. Även i övrigt finns det ju spelare som kommer underifrån. B-laget vann exempelvis idag med 7-1.
Hur som helst hoppas jag att många Mönsteråsare åker till Blomstermåla på torsdag. Matchen börjar 18.30. Matchen då? Ja, om GIF gör sitt jobb ordentligt så ska det kunna bli andra raka derbysegern. Det vore onekligen skönt att ha med sig sex poäng inför kommande omgångar. Och jag vill ha personlig revansch för det fotbollstrauma jag genomled förra våren på Blomstermåla IP i matchens sista sekunder. Aldrig mer en sådan förlust.

Mitt tips omgång 2
Torsdag 24/4

Blomstermåla IK-Mönsterås GoIF 1-3
Derbyn har alltid en extra osäkerhetsfaktor, men jag tror Mönsterås är ett bättre lag och därför vinner man. Ibland behöver det inte vara krångligare än så.
Fredag 25/4

Ängö BK-Hvetlanda GIF 2-2
Båda lagen vann premiärmatcherna. Oavgjort här.

Lördag 26/4
IFK Oskarshamn-IFK S/RIF 3-0
IFKO kommer igen efter premiärförlusten och vinner komfortabelt.

Tjust IF FF-Högsby IK 0-2
Även Högsby reser sig upp efter premiärförlusten och vinner borta mot Tjust som får det svårt i år.
Glömminge IF-Tranås FF 2-1
Svårtippat, men Glömminge fick en bra start och är än mer svårslagna på Öland.

Alstermo IF-Kalmar AIK FK 0-3
Tror Kalmar AIK vinner ganska komfortabelt här. Alstermo får det svårt.

Inga kommentarer: