30 augusti 2014

De vidgade vyerna saknas

Det är bara ett par veckor kvar till valdagen, men egentligen pågår valet redan eftersom förtidsröstningen börjat. Har inte så mycket att skriva om valet denna gång. Skillnaderna mellan partierna är ytterst små och av kosmetisk betydelse, även om de förstås försöker få oss att tro att det är stora skillnader. Men sanningen är att de flesta partier av idag är socialliberala på det ena eller andra sättet. De där intressanta visionerna om hur samhället bör formas saknas helt. Det mesta handlar om några miljoner hit eller dit i budgeten. De vidgade vyerna finns inte där.

För egen del har jag bara bestämt mig hur det ska bli i lokalvalet – Miljöpartiet. Men jag är inte lika säker på vad det ska bli på landstings- och riksnivå. Miljöpartiet har nog goda insikter om vad som skulle behöva göras för att rädda vår planet, men eftersom inga människor är beredda att ställa om livet så radikalt, så har man tonat ned detta. 

Men man kan inte annat än sucka när människor till och med gnäller över lite höjd bensinskatt, när det handlar om vår överlevnad. Samtidigt är höjd bensinskatt givetvis inte lösningen, utan bilar med miljövänliga bränslen. Därför känns inte MP lika spännande längre. Sanningen är ju att alla på hela planeten skulle behöva ändra livsstil ganska så genomgripande.


Nå, vi får se vad det blir. Det viktigaste är att neutralisera SD. Men jag befarar att 10-15% av svenska folket faktiskt kommer att rösta på detta parti som skämmer ut Sverige och svenska värden. Vi har haft fred i 200 år och det förpliktigar.

Inga kommentarer: