7 september 2014

Dags för ett Stranda FF - utveckla mellanlänets fotboll

Lagen i Mönsterås kommun kan fortsätta harva i div 4-5 o enstaka år nå elitfyran. Och ibland blir det som nu då Nabben tvångsdegraderas. Eller så gör man som jag föreslog för flera år sedan. Sväljer stoltheten, offrar derbymatcherna och går samman och bildar Stranda FF.

Ja, så skrev jag på Twitter för någon månad sedan. Bakgrunden var att Timmernabben inte fick ihop lag, fick hoppa av division 4 och tvångsdegraderades till femman. Lägg därtill att det ser mörkt ut för GIF i botten av elitfyran och att Fliseryd ligger i botten av sexan. Endast Blomstermåla ser ut att göra en bra säsong. 

Om värsta scenariot inträffar får vi inte ens några derbyn nästa säsong. Då spelar BIK i elitfyran, GIF i fyran, Timmernabben i femman och Fliseryd i sexan. Om de nu får ihop spelare till sina lag. Så kan föreningarna hålla på och turas om att nå elitfyran eller kämpa på i de lägre divisionerna. Har man tur kan det vissa år bli derbyn. Det har också ett värde, det blir säkert trevligt, men det skulle kunna vara annorlunda.

2011 skrev jag en artikel där jag föreslog att kommunens lag skulle gå samman och bilda ett Stranda United. Läs artikeln här. Vad jag då inte visste var att ett liknande förslag hade lagts fram redan 2002-2003 av GIF:s dåvarande tränare Zuhrija Rasidovic. Jag har fått ta del av dokumentet där han skissade förslaget.

Dokument från 2002 som visar att det redan då fanns en idé om ett Strandalag.
Nu fick han inte gehör för sitt förslag den gången, men idén har alltså funnits länge. Och allt fler verkar tycka att det är en bra idé. Nu har tidens gång gett förslaget rätt, och efter denna säsong tycker jag att kommunens klubbar borde anordna ett möte och diskutera om det trots allt inte vore möjligt att våga något nytt så att vi inom några år har ett slagkraftigt lag som på några års sikt kan röra sig i trakterna div 3-div 2.


En sådan förändring genomförs inte utan viss sorg. De klubbar vi här talar om är anrika, och jag kan tänka mig att man kan låta de gamla klubbarna fortsätta fungera med barnverksamhet på respektive orter. På så sätt behåller man den lokala förankringen upp till en viss ålder. Men om inget görs nu så kommer tiden ändå att leda fram till det som Nabben nu råkade ut för. Det blir spelarbrist, kriser, tvångsdegraderingar. Bättre då att föregripa och göra en rejäl satsning framåt. Kalmar län skulle behöva ett starkt lag i mellanlänet mellan Kalmar FF och OAIK. Det skulle också gynna barnen och ungdomarna och den breda förankringen. Vänta inte längre. Säsongen är inte slut än och tankarna skall vara på varje match, men i ledarstaben bör man redan nu börja dra i trådarna.

Avslutningsvis en parallell från bandyn. Jag tror det var på 70-talet som någon föreslog att man skulle slå ihop några av de lokala bandylagen och säkra bandyns framtid. Man valde att inte göra det och ett par årtionden senare saknade kommunen bandyverksamhet.

Inga kommentarer: