11 september 2014

Valdagen närmar sig och jag börjar landa i de beslut som ska fattas

Kommunvalet
I Mönsterås har kommunpolitikerna inte haft en enda debatt. Det är högst anmärkningsvärt hur de kan få komma undan med en sådan öppen arrogans gentemot demokratins spelregler. Den tystnaden kan de komma att få betala ett högt pris för. Väljarna kan få en känsla av att de inte blir tagna på allvar, att politikerna försöker tiga ihjäl det missnöje som finns. Dessutom inges en känsla av att de etablerade partierna ändå tycker samma sak. Därmed har de banat väg för missnöjespartierna.

Jag befarar det värsta i Mönsterås. Missnöjespartierna kan nå stora framgångar i orter som kommunledningen i Mönsterås försummat. Noterar att man nyligen invigde en ny förskola i Mönsterås, medan en i Fliseryd inte ens får öppnas. Noterar att man för flera år sedan fick en handikappramp vid Oknö, medan den som utlovats vid Skiren (Fliserydsdelen av kommunen) inte kom på plats denna sommar heller. Och så tycker en del att jag överdriver när jag säger att Fliseryd är försummat och att det delvis kan förklara varför missnöjespartier får flest röster i den delen av kommunen. Misstron mot centralorten frodas. Ingen ursäkt för att rösta som man gör, men säkert en delförklaring.
Politikerna i Mönsterås kan alltså få betala ett högt pris för sin ovilja att möta väljarna i debatter och för sin försummelse av vissa landsortsdelar av kommunen. Nu vädjar jag ändå till läsekretsen att rösta på humana partier. Inte för att de förtjänar det, men för att alternativet är än värre. Själv väljer jag Miljöpartiet i Mönsterås. De jobbar hårt även mellan valen och har bra förslag för Mönsterås. De vill påskynda arbetet med ett ungdomshus, göra kommunen till en bättre arbetsgivare, har konkreta lokala miljömål, vill ha hög bemanning inom äldreomsorg och skola, förbättra kollektivtrafiken och även satsa på andra orter än centralorten.

Landstinget
Landstinget handlar mycket om sjukvård och kultur. Här är jag lite osäker, men KD har ofta kompetent folk vad gäller sjukvård. De vill satsa på barn- och ungdomars hälsa och förstatliga sjukvården. Bra förslag som kan bli avgörande för mig, men jag kanske röstar på MP även här. Bestämmer mig sent.
Riksdagsvalet
Alliansen har fått sina 8 år och jag noterar att Sverige inte har blivit ett bättre land, även om många fått mer pengar i plånboken. Jag vill se ett mer solidariskt Sverige med fokus på människovärde och genuin omsorg om varandra. Floskler kanske, men för mig viktiga värden. Tror inte det blir någon större skillnad med en ny regering, men kanske trots allt lika bra att ge andra chansen. Känns dock svårt att rösta på S, så jag väljer troligen Miljöpartiet även här. Vill se en vass långsiktig grön politik i Sverige, samtidigt som vi värnar utsatta grupper och mindre företag. Den politiken har MP i mycket. Jag hoppas att du röstar på söndag och att du väljer ett humant politiskt alternativ.

2 kommentarer:

Bert sa...

Rösta på det parti som värnar Sverige och svenskarna. Alltså rösta inte på Allianspartierna eller partierna i den rödgöna sörjan samt absolut inte det fascistiska feministiska kvinnotalibanistiska partiet FI.

Jonny sa...

Kan hålla med dig om Fi, men inte det andra.