30 oktober 2014

Torsdagsknotet III - Alla känner alla

Jag minns ett föräldramöte i Mönsterås där någon sa: ”Ja men det kan ju Hasse och Lena ta då.” Alla mumlade bekräftande eller nickade, medan jag tittade mig omkring för att försöka lista ut vem Hasse och Lena var, men förgäves. Alla verkade redan känna varandra, och det kändes lite olustigt att behöva fråga vilka de var.

Jag har också varit på frikyrkogudstjänster där det förekommit små interna skämt från predikstolen som kanske avslutas med: ”…eller vad säger du, Lasse, he, he!” Då fick man se sig omkring och hoppas att just Lasse skrattade lite högre än alla andra, så att man därigenom kunde lista ut vem Lasse var. Men det värsta var att själva skämtet var obegripligt om man inte redan kände Lasse. Kanske visste 90 procent av kyrkobesökarna vem han var, men de andra kände sig väl som UFO:s.

Värst är det nog i musikkretsarna. Alla i Mönsterås förväntas liksom veta vilka Calle, Chrille, Tanna, Jolle, Owe och Per-Martin är.

Detta fenomen gäller måhända alla mindre orter, men frågan är om inte Mönsterås ändå utgör en extrem i detta avseende. Här finns en exceptionell anda av gemytligt myspys som kan vara angenäm i mindre doser, men som när det överdoseras blir exkluderande.

Mönsterås är tvivelsutan en av de där numera sällsynta platserna i Sverige där alla ännu hälsar på varandra, och dessutom utan att presentera sig. I en mening är det förstås positivt (i storstäderna hälsar ingen), men avigsidan är att alla tar för givet att man känner alla. Jag hälsar nästan dagligen på människor som jag kanske i bästa fall vagt känner igen, men ytterst sällan kan placera eller ge ett namn.

Alla-känner-alla-gemytet fungerar bekräftande och inkluderande för dem som kan koderna, men stänger ute alla andra. Mönsterås måste vara lite på sin vakt så att man inte gör det svårt för nya kommunmedborgare att komma in i samhället och olika gemenskaper.


Ja, idag blev det kanske inte mycket till knot o de, kanske du tycker nu. Men ha det så gutt o de, så ses vi nästa torsdag med ett betydligt vassare knot o det.

Inga kommentarer: