31 oktober 2014

Roland Åkesson gjorde rätt

Nej, ni kan vara lugna. Jag har inte gått och blivit Centerpartist, men eftersom jag ofta intar den kritiska oppositionsrollen gentemot kommunledningen, så vill jag vara rättvis åt andra hållet.

Kommunalrådet Roland Åkesson skrev igår på FB att han varit inne i Mönsterås bokhandel, som i dagarna fått nya ägare, och köpt 3 böcker. Även i övrigt lyfte han fram bokhandeln positivt.

Detta är utmärkt agerat. Ett kommunalråd ska gå före och vara just ett föredöme genom att stötta den lokala handeln med eget exempel. Det blev ju lite rabalder när Ålems Sparbank tidigare i år genomförde en resa till Ullared. Roland Åkesson är ju gudbevars styrelseordförande i banken. Låt vara att han personligen inte är med och fattar beslut i sådana fortlöpande ärenden som bankens resor. Men signalen blev hur som helst olycklig och nog måste väl en styrelseordförande ha något att säga till om eftersom man har sammanträde så ofta som en gång i månaden. En resa till Ullared kan inte annat än skada bankens lokala anseende och därmed är det i högsta grad en fråga för styrelsen.
Med detta sagt så vill jag ändå säga att jag tycker mycket illa om den lokalpatriotiska moralism som ibland kommer fram i debatten om den lokala handeln. Människor som vanligtvis företräder en fri marknad, agiterar plötsligt utifrån lokalpatriotiskt moraliska och sentimentala argument för att man ska handla på hemmaplan, oavsett prisbilden. I ena läget gäller marknadsekonomi, i det andra ska man fatta beslut utifrån helt andra bevekelsegrunder.

Men man kan givetvis inte klandra vanliga människor med liten plånbok för att de handlar i Kalmar. Många gånger är det billigare även om man väger in bilkostnad. Få har råd att väga in faktorer som mysighet och tidsvinst. Och vissa varor finns ju inte ens i Mönsterås, som barnkläder exempelvis. Man ska alltså inte moralisera. Dessutom är det ju upp till handlarna i Mönsterås att möta konkurrensen kreativt. Dels kan man inte strunta i priset som konkurrensfaktor, dels måste man kreativt utnyttja den moderna tidens teknik. Fler butiker i Mönsterås skulle vinna på att ha en rejäl egen hemsida med möjligheter att få varor hemkörda i närområdet. Jag vet själv när jag har sålt mina böcker, hur uppskattat det har varit när jag har åkt ut och överräckt boken på plats.

För egen del har jag ett par affärer där jag stödköper ibland. Bland annat bokhandeln. Jag var väl inte ensam om att befara att den skulle läggas ner, men visst är det roligt att några tror på butiken, och man får bara hoppas att det lyckas. Konkurrensen från Internetbokhandlarna är stenhård, så det gäller att vara i framkant och lyfta fram de kvaliteter som bara en äkta bokhandel kan ge.
Men där man inte bör anlägga moraliska aspekter på den vanlige kommunmedborgaren, som även måste väga in ekonomiska faktorer när han handlar, så kan man förvänta sig att offentliga företrädare och bygdens banker agerar föredömligt för sin bygd.

1 kommentar:

Max Torstensson sa...

Sagt det innan och får nog säga det igen. Vi tänker fortfarande fel vad gäller Kalmar. Vi måste se oss som en förort till Kalmar där vi kan erbjuda mer service, mer kunnande & definitivt mindre stress.
Sen slår jag verkligen ett slag för ordet e-handel i Mönsterås. Tänk dig ett e-handelsnätverk i Mönsterås där alla kan erbjuda sina tjänster på nätet samtidigt som man har ett så kallat showroom på Storgatan.

om människor kan åka till Kosta boda & uppleva en spa upplevelse med shoppning. Varför ska inte vi kunna ha något likande lyx?