26 november 2014

Föredrag med hjärtklappning


Igår höll jag föredrag om ”Brott och straff i Stranda härad på 1600-talet”. Jag gjorde så gott jag kunde och hade en intresserad och tålmodig lyssnarskara. Försökte kombinera det allmänna med exempel från domböckerna. I dessa tider av snabba klipp, korta scener och predikningar på 8 minuter, så är jag förvånad att traditionella föreläsningar på dryga timmen ändå har en trogen skara på omkring 50 personer varje gång.
För egen del brukar jag mest vara orolig för att tekniken ska fallera. Men denna gång hände något annat. Ett par timmar innan föreläsningen fick jag hjärtklappning. Och det berodde inte på nervositet eller anspänning. Jag får det ibland och den kan sitta i flera timmar om det vill sig illa. Försökte med några för många Inderal och att hålla andan, men den släppte inte. Så det var bara att köra ändå.

Jag har skurit ner på föreläsningarna denna höst, men kanske blir det fler framöver om krafterna finns. Just denna föreläsning höll jag i tjänsten och jag vill inte ta betalt av min hemförening. Men jag borde kanske bli bättre på att ta betalt i andra sammanhang.
En kamrat skrev nyligen: ”Du måste lära dig ta betalt! Har aldrig stött på en föredragshållare som inte ska ha resa, hotell, en bättre Rioja i logen och 5 000-20 000:-. Och för det får man oftast bara en timmes floskler och anekdoter kring utbrändhet och "fånga dagen".

Livet i en ask.
Mönsterås sista tingshus som invigdes år 1800. Här höll man ting fram till 1968. 1974 blev där bibliotek.
 

Inga kommentarer: