25 april 2015

Förlust mot Kalmar Södra

Trots piggt anfallsspel blev det förlust i hemmapremiären mot Kalmar Södra.
Mönsterås spelade väl så bra som tippade topplaget Kalmar Södra i hemmapremiären, där tre misstag kom att avgöra matchen. Men om inte ribban eller gästernas duktige målvakt stått i vägen kunde det ändå ha blivit poäng.

Matchen började olyckligt för hemmalaget redan efter två minuter. Kalmar Södra kom loss på sin vänsterkant och tog sig in i straffområdet där Mönsterås målvakt Adam Thelaus kastade sig och liggande lyckades boxa iväg bollen utmed marken. Bollen kom dock inte tillräckligt långt utan gästernas Benjamin Jakupovic kunde fånga upp bollen och sätta den i nät från sidan. Ingen i hemmalaget hade hunnit ner för att täcka målet. En snopen start för GIF. 0-1.

Mönsterås höll spelet väl uppe och kom fram i många anfall som avslutades med både skott och nickar som dock inte hittade rätt. Kalmar Södra stack också upp och hade bland annat en frispark i bra läge, men GIF:s målvakt lyckades tippa bollen till hörna.

Efter en halvtimme lyckades Kalmar Södra skapa fyra hörnor i rad, men GIF fredade sig väl, även om det såg lite kaotiskt ut emellanåt.

Med fyra minuter kvar av halvleken lyckades gästerna göra det psykologiskt så viktiga 2-0, sedan en hemmaback inte lyckats rensa bort bollen ordentligt. Bollen landade istället på Vincent Åhman som bara hade att kliva fram och prickskjuta in bollen. 2-0 till gästerna.

I anfallet efter hade GIF en boll i ribban, och hade den gått in kanske matchen hade utvecklat sig annorlunda.

Första halvlek var jämn spelmässigt, men Kalmar Södra utnyttjade effektivt de chanser man fick.

I andra halvlek satte Mönsterås fullt fart direkt och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Kalmar Södra räddade bland annat en boll på mållinjen. Gästernas målvakt tvingades också till en fantomräddning när Johan Törnström klev in i straffområdet och fick till en riktig projektil.

Hemmalaget hade det mesta av spelet och reduceringen hängde i luften. Men så släppte man fram Kalmar Södra för lätt i ett anfall och det räckte för att Linus Runesson skulle kunna skjuta in 3-0.

Men hemmalaget gav sig aldrig utan kämpade febrilt och skapade flera möjligheter sista tjugo minuterna. I den 76:e minuten kom äntligen den rättvisa reduceringen. Det var den pigge Kastriot Jashari som nickade in 1-3 efter en fint slagen hörna av Rikard Nyström.

Minuten efter var det ytterst nära att det hade blivit 2-3 efter en ny hörna och det var sedan bud på mål ytterligare några gånger. Men Kalmar Södra försvarade sig bra och stack upp i en och annan farlig kontring.

Som helhet får man säga att Mönsterås spelade väl så bra som Kalmar Södra, men man föll på att man gjorde fler misstag. Det går inte mot ett så pass duktigt lag som Kalmar Södra.

Trots att förluster alltid är ledsamma, så tyckte jag att GIF bjöd upp till en bra match. Det var ändå ett av de förväntade topplagen vi mötte. GIF spelade pigg offensiv anfallsfotboll och kämpade med attityd in i det sista. GIF verkar också ha bra kondition i år. Fortsätter man så lär det räcka ganska långt.

Mönsterås startelva: Adam Thelaus, Manfred Löfström, Johan Nyström, Oskar Olsson, Martin Johansson, Rikard Nyström, Erik Olsson, Johan Törnström, Jesper Fransson, Simon Johansson, Kastriot Jashari. Inbytta: Alfred Ekwall, Adam Berkeby, Simon Kauppala.