1 april 2015

Kommunledningen ska träna varje dag på arbetstid

Tidens hälsotrend tar sig allt mer tydliga uttryck även på arbetsplatserna. Tidigare kanske de anställda fick en frivillig friskvårdstimme per vecka, men nu går många arbetsgivare längre. Trenden nu är att arbetsgivare kräver att anställda tränar på arbetstid. Annars får man inte behålla jobbet, eller så sållas man bort tidigt när man söker jobb.

Nu visar det sig att även Mönsterås kommun har infört en sträng träningspolicy som till en början bara gäller kommunledningen - kommunalrådet och de högsta tjänstemännen. De ska nu träna varje dag. Hur tänkte egentligen kommunen?

- Tanken är att vi i ledningen ska vara föredömen. Därför inför vi nu en timmes träning per dag. Jag brukade tidigare träna på min bas, men nu blir det träning av annan karaktär, säger kommunchef Johan Matsson.

Och det är inga slöpromenader som väntar.

- Nej, vi har tänkt ut ett program som innebär att vi ska springa upp och ner för gatorna mellan Storgatan och Sjötorgsvägen (fd Sjögatan). Mönsterås ligger ju på en ås, så varför inte utnyttja landskapets naturliga variationer i träningen?, säger kommunalrådet Åke Rolandsson, som avslöjar att han redan tjuvstartat.

 Jo, jag testade att ta mig upp för Västgötagatan häromdagen och det gick ganska bra. Tur att de hade en syrgasmask på Sporttjänst i närheten. Den lokala handeln är viktig att stötta.

Om projektet slår väl ut kommer sedan alla kommunalanställda att skickas ut i backarna en timme per dag. Kan man möjligtvis få dispens?

- Nej, det ska mycket till. Men har man hög feber så. Fast att bryta benet räcker inte. Vi har en handikappanpassad träning där man får prova att ta sig upp för backarna i rullstol. Mönsterås ska bli ett föredöme även på detta område. Vi vill alltid ligga i framkant, avslutar kommunalrådet.

Första backen blir Västgötagatan. Först springer man upp och sedan ner.

Därefter väntar Kyrkogatan som också är imponerande brant. Det blir en tuff utmaning för kommunalrådet och chefstjänstemännen.
Trädgårdsgatan är inte lika brant, men väl där är de nog ganska trötta..

Inga kommentarer: