17 maj 2015

Mönsterås vann stormig hemmapremiär

Mönsteråsdamernas hemmapremiär slutade med en stabil seger.
Mönsteråsdamernas hemmapremiär slutade på bästa tänkbara sätt. Serietvåan HM IS besegrades med klara 7-1 i en stormig match. Jag hade varnat lite för HM IS som var obesegrade inför denna match och som har inte minst offensiva kvaliteter. Men Mönsterås hade ett påtagligt övertag nästan hela matchen.

Mönsterås fick börja med den starka medvinden i ryggen, en vind som understundom måste ha nått kulingstyrka. Hemmalaget parkerade omgående på HM IS:s planhalva. Det berodde förstås inte i första hand på vinden, utan på att man agerade med så mycket tyngd att HM hade svårt att få till riktiga uppspel. Däremot saknades till en början fokus när Mönsterås skulle sätta bollen i mål. Ett flertal klara målchanser missades den första halvtimmen och i det läget finns det alltid en risk att frustrationen tar över.

Just när GIF dominerade som mest kontrade HM IS farligt och hemmalagets målvakt Anna-Lena Adolfsson tvingades göra en utrusning där hon lyckades få bollen till hörna. Hade bortalaget gjort mål där kanske matchen hade utvecklats annorlunda.

Med ungefär kvarten kvar av halvleken lyckades Mönsterås få det så viktiga målet. Catja Lundström sköt ett välplacerat skott långt utifrån som letade sig in bredvid stolpen.

Mönsterås fortsatte offensiven och med några minuter kvar av halvleken  snappade Linda Almqvist upp en boll och satte påpassligt 2-0. Bara ett par minuter senare kunde Linda göra 3-0 just före halvtidsvilan.

I andra halvlek hade Mönsterås motvind, men det märktes inte på spelet. HM IS var tvingade att satsa allt framåt, vilket Mönsterås nyttjade. Chanserna skapades på löpande band och det dröjde inte länge innan Ofelia Medhammar gjorde 4-0. Inom tio minuter gjorde sedan Matilda Lindqvist 5-0 och Ofelia 6-0.

Matchen förlorade sedan lite i intensitet och HM kunde komma till fler anfall. På en hörna höll sig Malin Blidfors fint framme och kunde reducera till 1-6. Men hemmalaget skulle få sista ordet. Med några minuter kvar av matchen avslutade Olivia Johansson målskyttet genom att i friläge göra 7-1.

Matchen blev inte lika spännande som jag hade förväntat mig. Men roligt att se Mönsterås spela så stabil och trevlig fotboll under så svåra omständigheter. När serieettan besegrar serietvåan med 7-1 kan man förstås bara lyfta på hatten.

HM IS fick egentligen aldrig någon chans att visa sina offensiva kvaliteter eftersom Mönsterås mittfält satte stopp för de flesta uppspel. Idag förtjänar visserligen hela laget beröm, men extra plus till Johanna Lönnbom på mittfältet som vann i princip varje duell. Lina Anderberg bör också nämnas som vinner många kamper och vänder spelet klokt. Även Ofelia Medhammar spelar med kvalitet vare sig hon agerar spelfördelare eller går på avslut. Men det var stabilt på alla positioner och i första hand en kollektiv seger.

Efter tre matcher leder Mönsterås serien med 9 poäng och 16-2 i målskillnad.