9 juni 2015

Försnack och tips inför omgång 10 av div 4 SÖ

Den tionde omgången stundar och det börjar bli allvarligt läge för Mönsterås. Efter två raka 0-4-förluster ligger laget plötsligt på nedflyttningsplats. Och jag tänker redan nu börja varna för div 5. Hellre för tidigt än för sent. Skrämselpropaganda är underskattat. Det finns sex lag som kommer att få kämpa in i det sista för att slippa hamna där. Mönsterås är ett av dom lagen.

Jag har inte den inblicken i GIF så att jag kan avgöra om det är inställning, kunnande eller komposition som felar, eller en kombination av allt. Handlar det om inställning är det sällsynt trist, men hanterbart. Handlar det om kunnande är det kanske lite för sent att förbättra sig radikalt under pågående säsong. Handlar det om hur man komponerar laget (organisation, positioner och samspel), så kan man alltid göra justeringar, men bredden är inte optimal för den typen av experimenterande.
Jag har sett vad det laget kan i sina bästa stunder och då har attityden funnits där. Så om man faller ska man falla med flaggan i topp i alla fall. Sedan är det förstås så att man ibland måste konstatera att vi inte kan bättre än så här och då får man gilla läget med bevarad heder och jobba på att bli en bättre spelare. Jag förstår fullt ut allt prat om laget före jaget, men det får inte drivas så långt att enskilda fotbollsspelare glömmer att förbättra sig individuellt och ta eget ansvar.

På torsdag tar Mönsterås emot Nickebo och en seger där bör ge både de poäng som krävs för att lämna nedflyttningsplatsen, men också gjuta lite nytt mod inför framtiden. Fotboll handlar ibland mer om självförtroende än vad jag vill erkänna.
Så frågorna jag ställer mig inför torsdag är: Vad är Mönsterås bäst på? Det spelet ska premieras. Nästa fråga är: Vad är Mönsterås sämst på? Jag tänker inte skriva om det, men det finns alltid en risk att man försöker säkra den biten för mycket och så blir det bästa spelet lidande och försiktighet smyger sig in. Vill man satsa på det senare så föreslår jag en sexbackslinje. Men jag är realist. GIF hinner aldrig skapa en trygg defensiv på några dagar. Därför bättre att satsa allt framåt där man anfaller med snabbhet och finess. Och så vill jag se en enorm arbetsinsats.

Oavsett - hoppas publiken kommer och stöttar nu när det har gått sämre.

Mitt tips omgång 10

Tisdag

Gullabo/Gullaboås-Trekantens IF 1-1
Toppen mot botten kan man väl säga, men inget är givet. Trekanten har börjat tappa poäng, och G/G är i desperat behov av poäng. Delad poäng.
Torsdag

Hossmo BK – Fågelfors IF 3-1
Hossmo ångar på bra nu. Även Fågelfors har hittat målet och är obesegrade borta. Tror ändå Hossmo är något starkare.

IFK Påryd – Torsås GoIF 2-1
Svårtippat, men Påryd har fin hemmastatistik och vinner knappt över formsvagt Torsås.
Madesjö IF – Möre BK 2-1
Möre stärkte nog självförtroendet senast med sin 4-0-seger över Mönsterås, men Madesjö är svårslaget.

Mönsterås GoIF – Nickebo IK 3-1
Mönsterås måste börja vinna lite matcher nu och ta sikte mot mitten. Mot Nickebo kommer första hemmasegern för denna säsong.

Söndag
Kalmar Södra IF – Smedby BoIK 1-1
Två lag som vill vara med i toppen. Kan sluta hur som helst. Delad poäng verkar logiskt.

Inga kommentarer: