13 juni 2015

Sommarlov

Sommarlovet är äntligen här. Är stolt över att vårt barn klarat skolgången så bra, trots det hon utsattes för av kommunen. Vi har ännu inte fått någon ursäkt av kommunen trots att vi gjort en formell framställan. Det kräver så lite, men betyder så mycket. Ynkligt! Nu väntar några veckor med avkoppling. Det är hela familjen värd.

Skolavslutningen igår hölls i hembygdsparken och det var ett fint program, även om jag kanske kan tycka att det hela kunde ha hållits redan på torsdagskvällen. Nå, flera barn sjöng och spelade fint. Höjdpunkten var när en kille spelade Öppna landskap på blåsinstrument. Rektorn höll ett föredömligt kort tal med vettigt innehåll. Det är man ju inte heller bortskämd med. Är van vid att skolledare är långrandiga och bara levererar klichéer.

Nu återstår sexan innan vi äntligen får säga hej då till Mölstadskolan. Det ryktas visserligen om kaos på Parkskolan, men jag hoppas ändå den skolan innebär större individuell frihet för eleverna och mer fokus på långsiktiga kunskaper och bildning än nuvarande läxhysteri. Troligen hoppas jag för mycket och för naivt.

Det blir dessutom tre nya huvudlärare i sexan. Varför kan man undra. Visserligen är det en hel del som inte fungerat med läxfilosofi och stress och en och annan som försökt lägga sig i saker de inte har med att göra, men behovet av kontinuitet för barnen väger troligen tyngre. Tycker det är dålig stil faktiskt. Nya lärare tror jag inte ändrar särskilt mycket, så länge man inte kommer tillrätta med de generella problem som finns i Sveriges skolor.

Kanske kan man hoppas på mer fokus för att skapa lugn och ro och stöd för dem som så behöver. Vårt barn har mirakulöst nog haft så gott som full pott på alla prov och läxförhör, men jag har aldrig på något utvecklingssamtal hört ett enda positivt ord om detta. Däremot har jag förstått att andra utvalda har lyfts fram i olika sammanhang. Den typen av gammaldags favoriseringar måste förstås också bort.

Ska bli oerhört skönt att slippa skolstressen några veckor. Vi ska i den mån ekonomin tillåter unna oss att ha roligt. Det blir några mindre resor till Göteborg, favoritplatser i Skåne, Öland och en del annat. Mönsteråsbygden har också en del smultronställen, men inte så mycket för barn, såvida de inte tycker om att låta sina ben omslingras av tång och sjögräs.

Sommarlov kan annars vara knepiga då allas förväntningar skall vägas in i allt. Så när man planerar utgår man förstås alltid från barnen. För egen del känner jag ett stort behov av att få nya intryck. Vill uppleva nya historiska platser och hinna läsa in mig på ny forskning.

Mönsteråsbloggen kommer givetvis att fortsätta skriva om allt den vill, såväl skola som Mönsterås och historia. Inte som förr, men som andan faller på.

Dagens fakta: Våldsbrottsligheten var flera gånger högre i Sverige på 1500- och 1600-talen än vad den är idag. Ingen tröst för den som drabbats, men likväl är det så. 

Dagens trend: Anar en ny kollektivism i Sverige. Subkulturer kritiseras allt mer som individualistiska projekt eller "märkvärdigheter". Detta oavsett om man bara råkar sticka ut lite eller får stämpeln punkare, indie eller hipster, vad nu det senare är. Nu kommer en tid där vi alla ska in på mittfältet. Den svenska konformismen är seglivad och kan förklara även politiska strömningar. "Di kommer hit å ä ente tacksamme å vill ente anpasse sej efter svenska regler, å du din jävel, va...bare för du läst lite poäng på högskole..." De som tror att de inte är politiskt korrekta är i själva verket det mer än andra. Svensk unken konformism.


Vanås fantastiska slottspark med utställning lär vi garanterat besöka. Älskas även av vår dotter. Garanterat fritt från strömlinjeformat och det förutsägbara.
Jackson Browne blir en av få konserter i sommar. Länge sedan han gjorde något riktigt bra, men förhoppningsvis spelar han en del från 70-talets bästa skivor.

1 kommentar:

Bert sa...

Citat Jonny, "Dagens trend: Anar en ny kollektivism i Sverige."
Jodå, du har helt rätt i det - tvi faen, nu ska vi alla tvingas bli sossemiljöpartistislamister. Märkligt detta att något så jävligt som dessa tre vansinnesfundamentalistiska yttringar har blivit regeringsbildare i det en gång så fredliga Sverige - något radikalt måste göras för att befria Sverige från detta satans gissel.