13 juli 2015

Mönsteråsdeckaren "Muddern" snart färdig

Min Mönsteråsdeckare ”Muddern” börjar bli färdig. Ett par veckors finslipning till, sedan är det dags att ta in ”slaktarna”, d.v.s. dom som vågar säga att det är sämre än mediokert. Därefter får jag värdera åsikterna och gå igenom den ett par gånger till. 

Ekonomiskt hade det förstås varit skönt att ha ett förlag i ryggen, men samtidigt är det en frihet att slippa förlagets pekpinnar. Privatpersoners ståndpunkter kan jag förhålla mig friare till, även om jag alltid värderar dem. Därpå följer korrektur innan den går till tryck. Tror det blir en pocket. Tjockare än 200 sidor lär den knappast bli. Å andra sidan är många svenska deckare på tok för tjocka med långa passager av onödig dialog och familjelull.

Två problem har jag tampats med under skrivandet. 1. Jag är i grunden forskare som skriver facklitteratur. Det skönlitterära saknar jag naturlig talang för. Ändå har jag varit dumdristig att ge mig in på detta projekt. Men jag får kämpa med varje ord och mening. Någon sammanhållen egen stil har jag inte. 2. Den nödvändiga tiden har inte funnits. Jag har offrat min sömn för att få några minuter. Det betyder skrivtid mellan 24.00 och 01.00 nu på sommaren. Ungefär så.


Men en deckare ska det bli och utgivningen är planerad till september eller oktober. Jag brukar ju ge ut böcker på våren, men för en gångs skull blir det sensommar/höst.

Inga kommentarer: