28 januari 2016

Vilda västern

Barometern/OT ville uppmärksamma mitt nya historiska projekt om Mönsterås som lydköping under Kalmar 1620 till 1862. Svårt att få med nyanser i en artikel av det slaget. Men om det kan väcka lite intresse för bygdens historia så…


”Har inte din arbetsgivare synpunkter på att du gör historiska soloprojekt?” var det någon som frågade. Nja, jag har inte frågat. Hembygdsföreningen kan ju knappast missgynnas om mina historiska böcker ökar det lokalhistoriska intresset. Sedan vet jag att det finns andra lättkränkta arbetsgivare i Kalmar län som har haft synpunkter på när deras anställda använder fritiden till att hålla egna föredrag och liknande. Det är förstås helt absurt. Lek med tanken att en professor inte skulle få hålla föredrag eller ge ut böcker. Allt som kan sprida kunskaper och gynna intresset ska man vara generös med. Nog om det. Den här gången har jag bjudit in andra att haka på mitt projekt. Hur det blir får vi se.

I lokalpressen kunde man också läsa om illegalt uthyrda förråd där folk uppenbarligen bodde, liksom om för många inneboende i vissa lägenheter. Så kan det säkert vara. Lite vilda västern där också. Vad som inte framgick av artikeln är att Mönsterås Bostäder de senaste 10-15 åren har rivit ett antal hyreshus i Mönsterås och därmed själva orsakat den bostadsbrist som ytterst sett får detta som resultat.

Läser också om en rektor i Mönsterås som lekt lite med könsrollerna i samband med ett utskick så att tjejerna fick rosa lappar och killarna blå. Fy! Fy! Det fick hon förstås inte. Hon tänkte inte på att många människor av idag är totalt humorbefriade och saknar känsla för ironi och parodi. Allt är på blodigt allvar. Det finns alltid någon som känner sig kränkt. Även av mina böcker. Att överhuvudtaget visa sig ute på köpingen kan göra att någon känner sig kränkt och leda till en vilda västern-duell. 

Inga kommentarer: