28 februari 2016

Den svenska arbetarklassens förvandling till skränande pöbel

Den klassiska arbetarrörelsen som den såg ut på min fars och morfars tid röstade på Socialdemokraterna. Några skräniga stackare gick ytterligare ett steg åt vänster. Målsättningen var kort och gott – högre löner, längre semester, bättre arbetsmiljö. Skatt betalade man efter bärkraft, dvs var man rik fick man bidra med mer. Frustrationen riktades mot överklassen, mot dem som hade mycket pengar och inte ville dela med sig, inte mot flyktingar som fick busskort.

Idag kan man läsa att allt fler inom LO röstar på SD. Detta lilla gnäll- och hatparti. Eller kanske borde jag skriva avundsjuksparti. För egentligen tror jag mer att det är avundsjuka som bär partiet. Den frustration man förr riktade uppåt, riktar man nu nedåt. Där har vi en avgörande kvalitetsskillnad som får mig att skämmas som svensk. SD-folket lyckas faktiskt gnälla på allt. Det är fel att flyktingar får busskort, boende, ett snålt tilltaget dagsbidrag etc etc. Hur ofta hör du samma människor gnälla över direktörernas enorma ersättningsnivåer och fallskärmar? Svar – aldrig. Det är ju enklare att gnälla över att krigsskadade får 47 kr om dagen. Då kommer de där skamliga jämförelserna med pensionärerna. Frågan är om det finns något land på jorden där pensionärerna har det så bra som i Sverige (det får man inte skriva! En dödssynd. Det är med automatik synd om pensionärer). Även fattigpensionärerna har det i ett internationellt perspektiv bra, även om det förstås är synd att denna orättvisa existerar.


Så är det. Den svenska arbetarklassen som en gång var stolt och satsade på folkbildning och bokklubbar, håller idag på att omvandlas till en avundsjuk skränande pöbel. Tragiskt! Hitta genast ryggraden igen.

2 kommentarer:

Bert sa...

Citat:"Detta lilla gnäll och hatparti."
Sd är för närvarande Sveriges tredje största parti, Sd var för några månader sedan Sveriges största parti.
SD kommer att växa rejält under 2016 och framåt i tiden, detta orsakat av den sittande regeringens och Allianspartiernas totala avsaknad av visad respekt för det svenska folket.
Märkligt att du Jonny hellre väljer att främja invällande ekonomiska migranter än att kämpa för de svenska fattigpensionärernas väl. I och med det tillhör du dem som svalt stoltheten i avsaknad av ryggrad, du gör därmed gemensam sak med den enormt rika svenska överklassen, det att så fort som möjligt avveckla den generella välfärden.

Jonny sa...

Bert: Jag har inga illusioner. Skulle gissa att SD hade potential för bortåt 30%, men när nu nästan alla andra partier har snålat till sin asylpolitik, så kommer framgångarna att begränsas och om ca 20 år finns inte partiet mer. Nu är vi bättre rustade och har än bättre erfarenheter när nästa stora krig och följande flyktingström kommer. Då måste givetvis fler länder i Europa göra en humanitär insats.

Bert, du underkänner det som svenska arbetarrörelse har kämpat för bättre villkor för pensionärer. Jämför med hur man som pensionär hade det för 100 år sedan så kan vi tala om en otrolig förbättring. Men allt kan givetvis bli bättre. I Sverige bör man de kommande åren prioritera skolan, jobben och för all del även de med de lägsta inkomsterna.