26 februari 2016

En förunderlig tid

Vi lever i en förunderlig tid där medias uppförstorande av tragiska enskilda fall väger tyngre än en nyanserad analys över tid och rum. Idag ska jag bara ge två exempel, men ska återkomma med fler.

1. Allt fler känner sig oroliga att bli utsatta för våld i Sverige. Detta är inte särskilt rationellt om man orkar tänka lite längre än senaste rubriken från kvällspressen. I ett historiskt perspektiv har vi i Sverige en oerhört låg nivå av våldsbrott, dråp och mord. På 1500-talet riskerade exempelvis ca 50 av 100 000 att mördas i Stockholm. Idag är det 1-2. Det är ett historiskt faktum att våldet har minskat över tid. Givetvis kan det öka vissa år, men den långsiktiga tendensen är tydlig. Likaså har Sverige i ett internationellt perspektiv en sällsynt låg nivå på våldsbrott. När media tar makten över hjärnan och inte de nyanserade perspektiven så kan det alltså gå väldigt fel.

2. Det är kris och kaos i Sverige, påstår somliga. Det är det inte alls. Visst finns det en hel del som kan bli bättre. Ett och annat fungerar förstås dåligt, som skolan. Men lyfter man blicken så ser vi att ekonomin för Sverige är bra just nu, arbetslösheten har minskat något och vi har en stark organisation som inte har kollapsat trots en tillfälligt extra stor flyktingström. Visst har det varit tufft för vissa myndigheter som på kort tid fått hjälpa väldigt många, men det är en humanitär insats och det är inte alltid så enkelt.

Avslutningsvis får jag ibland frågan hur jag ser på Islam. Jag ska be att få återkomma till den frågan. Jag är förstås kritisk till den radikala islamismen som måste jämställas med nazism, kommunism och fascism, men man får inte glömma att vissa grymma element inom Islam faktiskt räknas som mainstreamislam (som stening av kvinnor). Men det är en så pass viktig fråga att jag ska be att få utveckla den i ett längre inlägg. Där kommer jag också att argumentera för varför man kan vara för en generös humanitär flyktingpolitik och samtidigt kritisk till mycket inom Islam.


Ett annat problem som jag ska be att få återkomma till är att många förväntar sig att bara man kommer till Sverige ska man bli en snäll svensk (vi har den något självgoda bilden av oss själva i Sverige, just att vi är snälla). När sedan vissa flyktingar inte lever upp till detta, så väller hatet fram. Det finns en mycket enkel princip att rätta sig efter – land skall med lag byggas. Gör man olagliga saker så blir man bestraffad. Är man ung ska man få en tidig tydlig markering. Fängelse är förstås inte optimalt när man är ung eftersom fängelserna av idag är kriminella skolor. Men mycket kraftiga böter som man inte kommer undan i unga år och senare givetvis fängelse när åldern är inne.

Den där tafsdebatten ska jag också kommentera framöver. Det är inget som ska accepteras. Samtidigt är det oerhört patetiskt när högerpöbeln plötsligt tror att de ska beskydda svenska flickor. Nej tack och Gud bevare oss för den sortens "hjälp". 

Inga kommentarer: