17 april 2016

Premiärförlust för GIF

Jublet som ekade ut över ett ödsligt IP efter slutsignalen kom tyvärr inte från GIF. Istället kunde gästande Näshults IF åka hem med tre värdefulla poäng.

Det blåste ogästvänligt vid IP:s konstgräsplan och ytterst få hade orkat ta sig ut för att se GIF:s premiär i div 5 NÖ. Några grabbar på en bänk gjorde i alla fall sitt bästa för att höja stämningen med lite glad afrikansk musik. Men ändå…uselt att inte fler mönsteråsare stöttar sitt fotbollslag. Föreningen har väl i alla fall bortåt 600 medlemmar. Det minsta man kan begära är väl att merparten av dessa tar sig ut i alla fall. Var höll de hus? Är det inte nu laget behöver stöd? Finns ingen anledning att klandra grabbarna när publiken sviker.

Mönsterås började ändå bäst och genom att kontrollera mittfältet kunde man rulla sig fram till motståndarnas straffområde där det emellertid tog tvärstopp. GIF fick några bra skottlägen, men precisionen var för dagen bristfällig. Som kuriosa frågade jag mig varför exakt alla skott gick flera meter över. Detta felskjutande måste man ju kunna öva bort.

Näshult var långt ifrån bra, men försvarade sig ganska stabilt och satsade på att nå sin duktige forward Oliver Andersson, som jag hade varnat för inför matchen. GIF ställde upp med en trebackslinje som måhända är duktiga på huvudet, men inte särskilt snabba. Oliver hotade vid flera tillfällen och snurrade ganska enkelt bort försvaret. Vid något tillfälle rensades bollen undan i sista stund i ribban.

Med tio minuter kvar av halvleken och slarvigt mediokert spel från båda lagen fick Näshult till ett högt inlägg långt utifrån som gick mot målet. GIF:s målvakt tvingades väl backa något steg, men hade inga problem att mota bollen. Tyvärr greppade han inte bollen utan släppte ut den 30 centimeter från kroppen, vilket räckte för att Näshults spelare Bobby Nelson skulle hålla sig framme och nicka in gästernas ledningsmål. Sådana mål har GIF inte råd att släppa in.

Näshult hade sedan bud på ytterligare ett mål då Oliver sprang ifrån en av GIF:s backar och kom fri, men på något förunderligt sätt tog bollen i stolpen.

I andra halvlek visade GIF intentioner till ett piggare anfallsspel, men det kom av sig ganska omgående. Domaren missade visserligen en solklar hands i straffområdet på en Näshultspelare, men tror det var en liknande situation åt andra hållet i första.

Istället kunde Näshult göra 2-0 genom Bobby Nelson, 44 år. Han släpptes helt ensam och kunde rutinerat placera in bollen. Skönt med ett lag som inte har åldersdiskriminering.

Näshult låg sedan närmare 3-0 än GIF 1-2. Men med 7 minuter kvar reducerade GIF plötsligt genom ett Mönsteranfall. Lucas Chellsson drev framåt, passade ut till Ako Eliassi som slog ett perfekt hårt inlägg som Adnan Smajic stötte in. Tänk om GIF hade spelat med den farten hela matchen.

GIF låg sedan på för en kvittering och var ytterst nära ett par gånger. Men det blev förlust och man får säga att resultatet var rättvist.

Näshult gjorde det bästa av det man hade. Säkrade defensivt och nyttjade sina offensiva kvaliteter.

GIF förlorade mot ett av de lag man nog bör slå. Problemet är inte våra forwards. Både Adnan och Ekwall brukar göra mål när de får lägen. Men de får inte tillräckligt bra bollar att jobba på. I övrigt slarvas det för mycket med passningarna. Närkamperna förlorades också lite för ofta. Bäst i GIF var Manfred Löfström, i alla fall för första halvleken. Ako hade också en hel del goda intentioner. Men alla kan bättre. Sedan kan man ju undra varför klassspelare som Mattias Rehn och Olof Hägelmark står med i laget på hemsidan om de inte är med och spelar.

Matchen visade att säsongen lär bli precis så tuff som jag har trott. Men nu får alla som har något som helst GIF-hjärta kvar mobilisera och gå på matcherna. Det här duger inte.

Tyvärr kunde jag inte ta några bilder med min mobil idag. Underkänt till mig också.