30 maj 2016

Spännande thriller av Henrik Wennesund

 
Henrik Wennesund har skrivit en spännande thriller med Palmemordet som tema.

Kamrat.357 av Henrik Wennesund (HW Förlag)

Även om det har gått 30 år så vägrar Palmemordet att släppa sitt grepp om den svenska folksjälen. Mordet har behandlats i ett antal fackböcker, somliga mer spekulativa än andra, och i någon enstaka skönlitterär beskrivning. En småkriminell alkoholist som Christer Petersson är för många en allt för simpel (och icke-kommersiell) lösning. Ett mord på en kontroversiell, och i vissa kretsar hatad, statsminister kräver mer. En konspiration.

Henrik Wennesund från Mönsterås har i Kamrat .357 greppat ämnet skönlitterärt. Bokens huvudperson är Olof Palmes mördare som vi får en djupare psykologisk förståelse av genom att vi får följa honom från barndom till nutid, även om boken inte är strikt kronologiskt skriven.

Resultatet har blivit en riktigt spännande thriller där författaren skickligt väver en intrig där olika människors vägar korsas. Utöver mördaren figurerar ett lagom stort persongalleri där en tjänstekvinna vid namn Anneli Emilsson kanske är den vi kommer närmast. En personlig favorit är emellertid journalisten Jansson som är klockren med sitt naiva bekräftelsebehov på alla plan.

Författaren verkar ha vinnlagt sig om att göra en grundlig research, vilket är av största vikt i thrillergenren som ofta gör anspråk på någon slags trovärdighet.

Sverige skildras initierat från olika tidsepoker. Särskilt 80-talet är väl återgivet; alltifrån rökning inomhus till tidens politiska stämningar och skiljelinjer. Wennesund verkar ha goda kunskaper i både politik och det militära som här kommer väl till pass. Boken är fint komponerad och intrigen byggs upp trovärdigt. Inte minst upplösningen, där många annars fallerar, är skickligt uttänkt.

Wennesund har gett ut boken på eget förlag, och eget förlag brukar ofta innebära ett otal korrekturfel och språkliga fadäser som hade kunnat undvikas med ett större förlags resurser i ryggen. Även här återfinns en del av det slaget, bland annat en oortodox styckesindelning utan indrag, men ändå färre underligheter än man brukar stöta på, och förmodligen inget som en genomsnittlig läsare noterar.

Språket i övrigt är som det ofta är i en thriller, det vill säga något som effektivt tar mig från punkt A till punkt B, men kanske inget för den som efterlyser ett vackert landskap. Inför kommande böcker, för det hoppas vi på, finns en utvecklingspotential vad gäller egen ton och gestaltning. Det är bara att släppa kontrollen.
 
Kamrat .357 fungerar emellertid utmärkt som en spännande thriller. Temat gör förstås boken än mer fascinerande. Är man därutöver intresserad av politiska frågor och vad som formar en mördare så ger boken en hel del att fundera på.

För den som undrar – Mönsterås figurerar på en sida när en av karaktärerna tankar på OK/Q8. Att Mönsterås inte får vara med mer, förklaras givetvis av att bokens tema torde intressera en betydligt större läsekrets än den lokala.

Wennesunds debut rekommenderas å det bästa.

Boken kan bland annat köpas i Mönsterås bokhandel.

Inga kommentarer: