23 september 2016

Rötter

De gräver vid Kronobäck. Tog en kvällstur dit för att titta på den "nya" grundmuren som går utmed källaren. Tror de plockat bort en del stenar, men hoppas jag plåtade rätt plats. Någonstans bodde ju munkarna och kanske i ett hus mellan källaren och brunnen.


Håller föredrag ibland och minns såväl roliga som mindre roliga framträdanden. Som väl är blir det sällan några incidenter. Men ibland kan det vara svårt att se manuskriptet om salen är mörklagd. Då förlorar man tempo och blir lite svettig i pannan. Det absolut roligaste föredraget höll jag förra året i Fliseryd. Det var fullt med folk och väldigt trevlig stämning. Fliseryd är dessutom en socken där jag har många rötter på min fars sida. Och mormor och morfar bodde i Mjölerum några kilometer från Fliseryd. På andra plats hamnar vårens föredrag vid hembygdsgården i Mönsterås då jag talade om Mönsterås på 1600-talet. Blev förbluffad över det stora intresset. På tredje plats hamnar ett mikroföredrag på Rotary om Mönsterås i krigstider. Gillar utmaningen att man bara har 20 minuter på sig. Kräver maximalt fokus.


Föredrag på hembygdsgården. Donald Trump-vibbar för det håret. Fotograf Håkan Knutsson.
1800-talskyrkorna blev sällan lika vackra som de medeltida, men jag älskar Mönsterås kyrka. Döpt där. Gift där.
Har äntligen Björn Edmans bok om Mönsterås-Åseda järnväg i min ägo. Har ju läst den tidigare, men rolig att ha i den lokala boksamlingen.
Min mormors morfar Johan August Pettersson ( 1853-1935) Enligt mormor var han en mycket snäll man. Torpare.

Inga kommentarer: