30 oktober 2016

Jordgubbar på Öland var lösningen för oss som saknade kontakter

Minns sommarloven på 80-talet när man var tonåring. Vi som saknade kontakter fick åka till Öland och tälta och plocka jordgubbar för att tjäna några korvören. Tältavgiften drogs från lönen. De som hade kontakter fick sommarjobba på kommunen eller hos sina släktingar som hade företag. Redan då var socialt kontaktnät och klass viktigare än kompetens. När jag var arbetslös sa min arbetsförmedlare att 70% av jobben i Mönsterås går via kontakter. Att man hade några hundra poäng från universitetet var helt ovidkommande i Mönsterås, snarare en belastning. Hade man dessutom råkat säga ifrån om brister i vården på ett äldreboende, så var man i princip körd. Iskall for ever, även om Socialstyrelsen gav mig rätt och fann ännu mer vid ett oanmält besök.

Hur som helst har jag aldrig varit arbetslös ens de perioder jag varit arbetslös. Jag har aldrig känt igen mig i snacket om utanförskap, aldrig mått dåligt eller sovit bort dagarna. Varken människovärde eller medborgarskap är kopplat till om du har arbete eller inte.

Man måste ha en vidare definition av arbete än dagens. Visst bidrog jag till samhället när jag var arbetslös och var hemma och tog hand om mitt barn. En långsiktig vinst för samhället. Därtill hade jag mycket tid att både söka jobb på den ordinarie arbetsmarknaden, samt jobba med annat.

I en värld med konjunkturer blir människor ibland arbetslösa. De är offer för kapitalismens lynnighet. Om man inte inom en viss tid får ett nytt jobb på vanlig arbetsmarknad, borde man få medborgarlön kopplat till annat jobb som bidrar till samhället, anpassat efter den personens kompetenser. Tror samhället behöver tänka om ordentligt. De försök som gjorts med medborgarlön i vissa delar av världen har slagit väldigt väl ut, även samhällsekonomiskt, då utgifterna för socialbidrag minskar och administrationen kan effektiviseras. Därtill rent humana vinster att människor både får en grundinkomst och ett arbete. Eftersom lönerna är högre på ordinarie arbetsmarknad finns ändå incitamentet att söka andra jobb kvar.

Inga kommentarer: