28 oktober 2016

En annan sida av Mönsterås...

Mönsterås hade länge ett av Sveriges sista grustorg. Det tog man bort på 1980-talet då man dessutom passade på att riva några av Kaninbackens vackraste hus. Bara så där. Grustorget väckte förvisso en del förargelse eftersom det dammade en hel del. Särskilt vackert var det kanske inte heller. Däremot hade det ett kulturhistoriskt värde som alltså fick stryka på foten. Vill minnas att Länsstyrelsen var ytterst kritisk till detta. Idag finns en liten grusplätt kvar runt pumpen. Torget är väl något vackrare idag om man bara ser det estetiskt, men det saknas ändå något. Borde inte vara parkering där kan jag nog tycka. Det bästa, som jag ser det, hade varit om man behållit grustorget, men tagit bort parkeringen, och istället planterat lite träd och gjort det till en liten grön centrumoas.

Torget på 1980-talet. Ännu ett grustorg.

Här har man börjat omdaningen av torget och Kaninbacken.

En liten grusplätt finns idag kvar runt gamla pumpen, även om gruset ser annorlunda ut.
Den 11-12 november är det berättarfestivalen A-Ö på Mönsterås bibliotek. Nu har programmet kommit. Mycket spännande som går av stapeln. Ska själv försöka lyssna på KG:s föredrag om Kronobäck på fredagen. Själv håller jag ett föredrag på lördagen klockan 12 om ”Sanningar och myter om Mönsterås historia”. Det kan ju låta något förmätet att tala om sanningar i dessa postmodernistiska tider, men någon skillnad på sanning och lögn måste det väl ändå rimligtvis vara även om historien sällan är svart eller vit. Det finns ofta ett tolkningsutrymme. Roligt ska det bli i alla fall. Det blir ett helt nytt föredrag som jag aldrig hållit tidigare.

Mönsterås GoIF har gjort klart med nya tränare. Martin Nilsson och Ardi Ajeti. Kloka val. Enda nackdelen kan väl vara att de känner vissa av grabbarna mer än andra. Men det kommer de att klara av. Låter kanske underligt – men jag ser fram emot division 6, även om man på sikt bör ha högre ambitioner.

Kristen moralism ogillar jag starkt. De menar väl väl, men det funkar inte att börja tjata om att människor snusar, röker eller dricker ett glas vin ibland. Den kristna karaktären sitter liksom inte i det. Det är bara yta. Trött på det. Innerligt trött. De behöver lära sig vad sann gudfruktighet är.

Eftermiddagskaffet intogs på den inglasade verandan.


Lekplatsen hemma har uppdaterats.
Nu tar jag helgledigt. Trevlig helg!

Inga kommentarer: