18 maj 2018

Inför omgång 6 av Div 5 Nordöstra - Hett Strandaderby väntar

Den femte omgången bjöd inte på några större sensationer och jag lyckades själv pricka in 4 rätt av 6. Topplagen Västervik och Oskarshamn fortsätter vinna. Där bakom kan det dock sluta lite hur som helst. Noterbart är att Fågelfors lyckades ta sin första seger och det mot Kåremo. Risken är väl emellertid att det roliga tar slut redan nu då IFK Västervik kommer på besök till Fågelfors.

I övrigt bjuder den sjätte omgången på ett par klassiker. Ruda tar emot Stjärnan i ett prestigefullt möte mellan två lag som börjat säsongen klart godkänt. Men den riktiga klassikern denna omgång är förstås det superheta Strandaderbyt mellan Mönsterås och Timmernabben. Två lag 7 kilometer från varandra i samma kommun som mötts otaliga gånger genom historien. Fram till 2013 såg det ut som följer i seriespel: Mönsterås 17 segrar, Timmernabben 16 segrar och 8 oavgjorda (3 osäkra resultat som jag ej kunnat fastställa).

Mönsterås och Timmernabben möttes första gången redan den 15 augusti 1909 fast utanför seriespel och några år innan GIF bildades. Och det verkar ha varit ett hett derby. En artikel i lokalpressen avslöjar att det var Timmernabben som hade utmanat Mönsterås på en match som spelades i Timmernabben. Matchen vanns av Nabben med 5-2.

Till journalistens förtret hade dock matchen saknat domare, ”hvarföre spelet måhända icke sköttes så regelrätt som vederbort. Timmernabbslaget spelade dessutom med en viss våldsamhet, då däremot Mönsteråsarne utmärkte sig för mera smidighet.” Det där känner vi ju igen. Så är det fortfarande.

Mönsterås kommer vid händelse av seger att få häng på tredjeplatsen. Vid förlust kommer man att parkera i mittens rike ett tag. Så det är förutom äran en hel del som står på spel. Mönsterås har haft svårt mot Nabben de senaste åren, men kanske kan det komma ett trendbrott nu. Missa inte matchen på IP på lördag kl 13.00. Fritt inträde och diverse aktiviteter för barnen som hoppborg, ansiktsmålning, gratis glass m.m.

Här kommer mitt tips:

Fredag
Bäckebo GOIF - Fårbo FF 4-2
Bäckebo har förlorat ett par matcher efter en fin inledning på säsongen. Och det är defensiven som verkar krångla. 10 insläppta mål på två matcher. Fårbo har å andra sidan släppt in 9 på de två senaste och 15 på de tre senaste. Så det kan nog bli några mål här. Håller Bäckebo för att vara något bättre.

Fågelfors IF - IFK Västervik 1-4
Västervik blir nog svåra att rå på i år. Visserligen lossnade målskyttet för Fågelfors mot Kåremo, men här är motståndet ett annat av mer gediget slag.

Edsbruks IF - IFK Kåremo 3-1
Edsbruk är ett starkt hemmalag och resan dit upp är lång för Kåremo. Kåremo har det svårt och här blir det ingen vändning.

Lördag
Ruda IF - IF Stjärnan 2-1
Spännande möte mellan två lag på övre halvan. Stjärnan har lite svårt att få igång målskyttet men släpper å andra sidan inte heller in många mål. Och Ruda vinner sällan med flera mål. Men på Tallåsvallen lär många lag få stryk i år. Tror Ruda vinner med uddamålet.

Mönsterås GoIF - Timmernabbens IF 2-1
Ovisst derby där väl Timmernabben trots allt måste räknas som favoriter. Det finns flera rutinerade rävar i Nabben och Mönsterås är nykomlingar. Men ett laddat Mönsterås på hemmaplan som håller ihop bra i år, ja då kan vad som helst hända. Tror vi tar hem derbyt i år, om än med knapp marginal.

Ankarsrums IS - IFK Oskarshamn 1-3
Ankarsrum är svajiga och kan nog när de väl får till det. IFK Oskarshamn är mer en lagmaskin som maler på, och här blir det ännu en seger.

Inga kommentarer: