12 oktober 2018

Fredagens spektakelpaket

Ännu en arbetsvecka går mot sitt slut och man får vara tacksam för varje dag som den berömda näsan håller sig över vattenlinjen. Jag tror att vi som har en realistisk och något prövad syn på tillvaron utan illusioner har bättre möjligheter att känna genuin tacksamhet för livet och det som ändå gör att man kliver upp varje dag.

Med det sagt så vill jag få sagt att en av de värsta trender jag tvingats genomlida i mitt liv är det så kallade "positiva tänkandet". Denna flåshurtiga, påflugna positivism som bara får människor som inte mår bra att sjunka ännu djupare. Detta förljugna moraliserande och skambeläggande av människor som lever i en mentalt mörk tillvaro. Precis som om de med ren viljekraft och attityd skulle kunna förmå sig att må bättre. Gud bevare oss för denna unkna, stinkande förljugenhet.

Det är ett helt spektakelpaket som sköljt över oss de senaste 30-40 åren med social kompetens, extroverta psykopater och positivt tänkande. Allt det där hänger ihop. Samhället vill ha flexibla, glada ja-sägare som är sociala, trevliga och problemfria. Människor som inte bjuder motstånd.

Som väl är finns det en mottrend som lyfter fram realismen och fördelarna med det introverta och eftertänksamma. Ett långsammare tempo. Ett ärligare tonläge.

Två gamla vykort från Storgatan. Hinner inte analysera dem nu, men titta och njut.Veckans låt blir Mönsteråsbaserade evelynes nya alster som släpptes idag - Dra ner mig. Tyngd och vemod. Lite rakare än tidigare. Bloggen har tidigare lovordat detta band och den här låten förstärker tidigare intryck. Hög volym påbjudes. Spelar live i Blomstermåla den 20 oktober.

1 kommentar:

Bert sa...

Bild 2. En bild med skönt ljus och med mycket nostalgi i, lugn och ro i idyllen. Känns som och ser ut att vara 1950-tal, möjligen tidigt 1960-tal. Kanske att det är tillåtet med trafik i båda riktningarna. Möjligen kan Storgatan tidigare ha varit enkelriktad i andra riktningen mot nu, i så fall är det efter 1967 då bilen som syns kör eller är parkerad på högersidan och med fronten riktad mot norr. Gatstenen ser ut att vara upptagen på vä-sidan. Ja, det finns flera ledtrådar som kan leda till när bilden är tagen. Synd att inte datum finns angivet på vykort.