7 november 2018

Tack och otack

Allt man gör, gör man i ett sammanhang. Det är därför man tackar människor om något går bra. Man tackar sina föräldrar, vänner, laget och understundom arbetsgivare. Nåde den som vågar säga att "det här har jag faktiskt gjort själv och det hade inte gått att genomföra utan egen talang och hårt arbete". Människor ska hållas på plats och se sin plats i kollektivet. Denna mentalitet var viktig när man en gång skulle forma fungerande byalag. Det handlade om överlevnad. Alla var tvungna att sköta sig och hålla sig till det man gjort upp. Av olika skäl är det viktigt än idag.

Men om det går dåligt så får man inte på motsvarande sätt skylla på dem man tidigare tackade. Då har man plötsligt helt eget ansvar och får skylla sig själv. Vinner man ska andra ta del av äran. Förlorar man är det alltid ens eget fel. 


En som fick erfara det var Viktor Lund, mannen som låg bakom Mönsterås expansion efter andra världskriget. Så länge allt gick bra ville politikerna glänsa. Men när fallet kom och han hamnade inför tinget stod han ensammare än någonsin. Visserligen dömdes även kommunstyrelsens ordförande, men han betraktades mest som ett offer för Lunds manipulationer. Bland allmänheten lyckades dock Lund behålla en ansenligt del av sin popularitet, inte utan fog kan jag nog tycka.

Det betraktas alltså som moraliskt högstående att dela framgångar, men också att bära misslyckanden och bördor själv. Det är just på det sättet man tar ifrån människor deras självrespekt och livskraft. När det går bra ska du förminskas. När det går dåligt ska du också förminskas men på annat sätt.

Det som gör denna mentalitet så stark är att den står över politiska ideologier. Den passar utmärkt ihop med unken konservatism som betonar dygder och eget ansvar i alla lägen, även de mest absurda. Men den går lika väl ihop med kollektivistiska socialistiska idéer där alla människor ska vara på samma nivå, ingen bättre än den andre.

Nu har jag inte nämnt ordet Jantelag än, för begreppet är minst sagt uttjatat. Alla tjatar om denna Jante, utan att göra någon som helst analys. Jantelagen kan förstås i vissa fall vara en reaktion på osund egofixering, men i de flesta fall får vi nog trots allt utgå ifrån att den gör mer skada än nytta. I alla fall om man är mån om den enskilda människan. 

Nog om detta. Men det skaver.



1 kommentar:

Unknown sa...

Jantelagen
1. Du skall inte tro att du är något.
2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
7. Du skall inte tro att du duger till något.
8. Du skall inte skratta åt oss.
9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.
I boken tillfogas senare ett elfte bud, som brukar kallas ”Jantelagens strafflag!”
11. Tror du inte att vi vet något om dig?

Hälsningar! Willy.