2 november 2018

Kreativa lösningar


Jag tror jag ändrar föreläsningstema den 4 december. Mönsterås moderna politiska historia kan mogna till sig till våren. Möjligen i bästa fall kan jag då även presentera en speciell gäst om allt går som jag vill. Istället tror jag det får bli gamla mönsteråshus och människoöden kopplade till husen som huvudtema den 4 december.  Just hus (och ibland frånvaron av hus) är en tacksam ingång när man vill ge perspektiv på olika historiska epoker och skeenden.

Mellan 1907 och 1935 var Hvita hästen ett så kallat spritfritt hotell utan tillstånd för servering av så starka drycker. Som en reaktion på detta bildades Sällskapsklubben som hyrde ett rum utan insyn. Ett skåp med 25 fack anförskaffades dit varje delägare hade en nyckel. Det var inte ovanligt att män mitt under en måltid lämnade bordet och gick en runda till sina fack. Ett bevarat foto på dessa fack vore guld värt.

Det finns kristna som tycker jag är för sekulär, trots att jag vandrar omkring som en klagoprofet från GT och i mycket står upp för kristna värderingar mer än dem som skyltar tydligast med sin tro. Det finns många sätt att gestalta trons liv och jag har kallelser jag kan gå in tydligare i när tiden är inne. Jag har varit där tidigare och vet precis vad det kräver och kostar. Det är mycket möjligt att jag inte håller måttet, men överlät den domen till vår herre.

Man ska alltid gå rakryggad och stå för sina val och beslut. Människan pendlar alltid mellan det låga och det höga. Det gäller oss alla. En del gratulerar trevligt för att jag blev utsedd till årets kulturstipendiat. Andra har blivit ytterst avmätta och hälsar med nöd och näppe. Avundsjukan lyser grönare än Miljöpartiet.

Nå jag föredrar rött. Snart dags för mina två glas. Italienskt var det visst ikväll. Trevlig helg!

Veckans låt blir danska Gangway och den gamla klassikern My girl and me. Beatles och Smiths i skön förening.



Inga kommentarer: