21 maj 2019

Mönsterås i helgjuten insats mot serieledarna

Den rutinerade måltjuven Daniel Skaret kvitterade på övertid för Mönsterås, som gjorde en stark helgjuten kollektiv insats mot serieledarna Rockneby.

Det var med blandade känslor jag tog bilen ner till Rockneby för att se Mönsterås ta sig an serieledarna. Visst – fotboll är alltid roligt och Rockneby har en del färgstarka spelare som gör det lite extra sevärt (eller hörvärt). Men samtidigt kände jag ett visst obehag. Rockneby har en stark offensiv och Mönsterås hade släppt in alldeles för många mål hittills i serien. Någonstans i mitt undermedvetna befarade jag en storförlust.

Men Mönsterås tog genast kommandot i matchen och kom i flera anfallsvågor. Det blev en del skott och hörnor som emellertid inte gav utdelning.

Rockneby lyckades inte etablera något ordnat anfallsspel även om man stack upp ibland. Mönsterås tidigare så skakiga defensiv var ikväll klanderfri på gränsen till perfektionism. Andeas Hauge nickade bort exakt varenda boll, om han nu inte gjorde perfekta brytningar och Ako Eliassi var strålande som defensiv mittfältare. Hela defensiven fick en helt ny balans med Ako på den positionen.

Jag tar nog inte till överord om jag säger att Mönsterås nära på dominerade i första halvlek. Rocknebys målvakt manade påtagligt frustrerad på sitt lag.

Sista kvarten fick Mönsterås några mer kvalificerade chanser. Dino Kamenjas kom nästan i friläge men Roberth Engdahl i Rocknebymålet fick bollen till hörna. Även Valon Seferi hade ett par riktigt bra lägen men bollen gick just utanför.

0-0 i halvtid var nog Rockneby mest nöjda med. Mönsterås gjorde sin bästa halvlek hittills i år och fick förvånansvärt mycket fria ytor på mittfältet.

I andra halvlek spelade Rockneby upp sig en aning. Spelet blev rakare och man låg närmare Mönsterås spelare. Ju längre halvleken gick så började det osa mål för Rockneby. Men Mönsterås kämpade och slet och höll ställningarna bra. Ibland stack man upp och lyckades skapa ett par farligheter. Farligast var det när Sabbah Mustafai kom i det närmaste ensam med målvakten men sköt rakt i hans famn.

Men till slut fick Rockneby utdelning. Ett långskott från Oscar Glader i den 76:e minuten gick förbi Mönsterås målvakt som var placerad något för långt ut. Något snöpligt så hade hemmalaget tagit ledningen på ett så kallat skitmål.

En par spelare i Mönsterås började tappa humöret och man återföll lite i gamla synder. Humöret måste helt enkelt hållas i schack. Men man gav inte upp utan försökte gå framåt för en kvittering. Och några minuter in på övertiden så lyckas den rutinerade måltjuven Daniel Skaret få in den rättvisa kvitteringen efter en hörna.

Så som matchen utvecklade sig med underläge så får vi vara nöjda med en poäng. Lagen hade var sin halvlek. Men jag tycker nog Mönsterås hade kunnat avgöra i första. Så bra var man då. Men som helhet en helgjuten insats av hela laget som borde ge energi inför framtida matcher.

Matchens roligaste citat stod Niki Avdyli för. Mönsterås hade fått en frispark och Avdyli flyttade fram bollen ett par meter. Domaren tog bollen och lade tillbaka den ungefär en meter bakom den ursprungliga positionen, varvid Niki säger: "Men jag fuskade ju bara lite. Du la bollen ännu mer fel."

Tror det är Ako med boll där. Han gjorde en bra match.
Rocknebyprofilen Roberth Engdahl bjuder alltid på sig själv i matcherna.