17 augusti 2019

Mönsterås vann och är med i kampen om kvalplatserna

Det var en hel del som stod på spel när Mönsterås och BB 2001 drabbade samman på ett gråmulet IP i sensommarskrud. BB 2001 skulle vid seger få närkontakt med kvalplatserna och för Mönsterås var det nästan sista chansen att haka på i den kampen. Det blev hemmalaget som visade mest vilja och bäst spel och som också helt rättvist kunde avgå med segern i en match som bjöd på många (missade) målchanser.

Båda lagen kom till spel utan ett par nyckelspelare så i det avseendet var det ganska snarlika förutsättningar. Matchbilden satte sig tämligen omgående. Mönsterås tog kommandot och kom i våg efter våg. Det var ett ettrigt, varierat spel där man också visade energi och vann tillbaka boll, ofta redan på moståndarnas planhalva. BB 2001 såg för dagen något energilösa ut, men satsade på omställningar och djupledsbollar på sin notoriska målskytt Joakim Berggren som ju är en kvalitetsspelare för högre divisioner.

Men det var hemmalaget som styrde matchen och skapade flera heta chanser. Målet hängde i luften som klyschan säger. Efter drygt 20 minuter kom så äntligen utdelningen. Niki Avdyli fick ganska fritt utrymme på vänsterkanten och avancerade. En bra bit utanför straffområdet drog han på något som är lite svårt att förklara om man inte sett honom. Det var inget kanonskott, inte heller en lobb. Det var helt enkelt en Niki special där bollen vackert seglade förbi målvakten bort mot högra krysset.

Och Niki fortsatte att ha lekstuga med motståndarna idag. Han såg mer vältränad och balanserad ut nu än i våras och gjorde det mesta rätt. Snabba tillslag, smörpassningar, dribblingar, ruscher.

En kort stund efter ledningsmålet var Niki ytterst nära att göra 2-0 på en frisparkskanon, men målvakten räddade till hörna.

BB 2001:s djupledsbollar var inte helt ofarliga och backlinjen fick verkligen fokusera för att ligga rätt i positionerna vilket man för det mesta lyckades med. Emil Håkansson och hans kompanjoner slet hårt och bra mot jobbiga motståndare. En gång kom BB 2001:s Joakim Berggren fram i ett friläge, men en hemmaspelare hann i sista stund fram med en fot som fick iväg bollen. Berggren föll och det kunde nog ha blivit straff, men så vitt jag kunde se var mönsteråsaren på bollen först i alla fall.

Mönsterås fortsatte skapa klara målchanser och jag tror man hade öppet mål 5-6 gånger i första halvlek där endast svaga avslut räddade BB 2001 kvar i matchen.

Andra halvlek hann knappt börja förrän Daniel Skaret kom i ett friläge för Mönsterås, men avslutet var för svagt rakt på målvakten. Men redan i nästa anfall fick han chans att revanschera sig då han fick bollen i nästan exakt samma läge. Och den här gången gjorde han inget misstag utan dundrade in 2-0.

Fem minuter senare så kunde BB 2001 reducera genom Vagif Rustamov som helt omarkerad kunde nicka in bollen. Plöstligt hade matchen fått en nerv som inte borde ha funnits där.

Mönsterås fortsatte emellertid skapa målchanser men skärpan var inte på topp idag. Istället satsade BB 2001 allt i en slutoffensiv där man var hyfsat nära ett par gånger, men Mönsterås försvarade sig väl och kunde hålla undan.

Som helhet var segern mycket rättvis. Sett till spel och målchanser borde matchen ha avgjorts redan i första halvlek. Nu blev det onödigt spännande på grund av alla missade chanser. Men det här var en riktigt fin kämpainsats där man höll ihop som ett lag. Så idag lyfter jag fram den kollektiva insatsen. Men nog var Niki i riktigt fin form idag.

Mönsterås har nu kvalplatserna inom synhåll och ett par segrar till så kan vad som helst hända.