27 september 2019

Avskedsföreställning


Då var det klart. Den 1 november slutar jag på hembygdsgården. Min tjänst var iofs den som gick runt ekonomiskt, men den går ju inte att förlänga mer. All heder åt föreningen som verkligen försökt. Det är ju en ideell förening och utan statlig subventionering (som borde heta investering) så går det förstås inte. Så på tisdag håller jag min avskedsföreställning när jag föreläser om Mönsterås hamn under 1000 år. Redan fullbokat så jag får väl säga som idrottsmännen - jag slutar på topp. Tror jag dubblar dosen vin ikväll från 2 till 4 glas. Inte för att sörja utan för att fira de år som varit. Jag får väl försöka sammanfatta tiden där en annan gång.

Såg att skolverket vill ta bort i princip all historia före år 1700 i grundskolan. Tror alla förståndiga människor redan har sagt vad som behöver sägas om detta tokförslag. Eller ”stolleprov”, som Emils pappa sa. Ska man förstå den västerländska civilisationen, och för all del alla gamla historiska civilisationer, så kan man förstås inte kapa av allt som hände före år 1700. Det är så dumt så jag först inte riktigt kunde tro det. Och hur i helsike ska vi kunna förstå vår egen civilisation utan antikens Grekland och Rom och medeltiden. Dessutom handlar det om bildning. Bildning ska inte vara en lyx. Men i Sverige saknar bildning all betydelse. Det betraktas som någonting märkvärdigt.

Mönsterås ekonomi är i kris efter flera decennier med extrema överskott. Det nya underskottet kommer till största del från Socialförvaltningen och de kostnader de har till landstinget för patienter som kommunen inte kan ta hem i tid eftersom det saknas äldreboenden. Så har jag förstått det. Tänkt om kommunen istället för att dumsnåla, hade byggt nya äldreboenden redan på överskottens tid. Nej, istället skulle man till varje pris betala av lån. Det är ju inte fel, men man kunde ha delat upp pengarna lite och investerat en del av dessa gigantiska överskott man då hade.

Så mycket mer finns nog inte att säga. Med åren tar man allt med ro. Så det är bara att önska läsekretsen en trevlig helg!

Veckans låtar blir båda från hyfsat nya skivor. Först Annersand. Sedan Ben Watt som är mannen i duon Everything but the girl. Som alltid fin melodikänsla.





Inga kommentarer: