25 september 2019

Några ord om Greta

Jag har inte skrivit mycket om Greta, för jag tycker sakfrågorna är viktigare än hennes person, men jag ska göra ett undantag.

1. I sakfrågorna förefaller hon stå på en mycket stabil grund. Det är väl i ytterst få frågor som den samlade vetenskapen är så pass eniga i som i klimatfrågan. Nästan lika eniga som teorin att jorden är rund. Så där finns inte mycket att invända, även om förstås allt går att diskutera. Självklart ska man även lyssna på den lilla procent som inte tror att människan ligger bakom klimatförändringarna.


När det så gäller förminskandet av hennes person så kan vi ju titta på en del påståenden man hör:


2. "Hon är sjuk". Nja, hon har asperger. Det är ingen sjukdom i vanlig mening. Aspergare brinner i regel oerhört mycket för det dom engagerar sig i, är alltid oerhört pålästa och driver det med glöd. Är man inte insatt i den diagnosen så kommer man kanske inte heller att förstå Greta som människa. Kan ju alltid trösta er med fördomar att Einstein hade asperger, liksom flera andra framstående forskare.


3. "Hennes hälsa är i fara". Om detta vet vi inget för vi känner varken henne eller hennes föräldrar. Det vi vet är att aspergare i regel mår som bäst just när de får engagera sig i det de brinner för. Greta har hittills visat sig klara såväl uppmärksamhet som hån galant, med en ironisk elegans som slår det mesta. Men självklart behöver hon en uppmärksam omgivning. Självklart kan det komma bakslag. Alternativet är passivitet och apati.


4. "Hon borde gå i skolan". Hon gick ut grundskolan med toppbetyg. Tror hon hade A i alla ämnen utom ett par. Strejkfredagen var hon ändå så ledig om jag minns rätt eftersom hon hade anpassad studiegång pga sin diagnos. Att hon nu tar ett sabbatsår innan hon börjar gymnasiet är inget konstigt alls.


5. "Hon är styrd av andra krafter." Som pappa till en aspie kan jag garantera att aspergare inte låter sig styras. De är oerhört självständiga och Greta förefaller bara ha läst in de vetenskapliga rapporter som föreligger. Att vara styrd av vetenskap torde väl i så fall inte vara klandervärt, utan tvärtom värd all heder.


6. "Hennes tal i FN visade att hon inte mår bra." Talet visade ett engagemang som bottnar i hela människan. Det ursinnet hon visade där gör mig som gammal punkare stolt. Bara skäll ut etablissemanget. Oerhört starkt gjort.

1 kommentar:

Bert sa...

Jonny, i sakfrågorna är du och Greta lika illa ute som GK-bloggaren då ni naivt religiöst TROR att en klimatkatastrof är verklighet om 10 år.
Nja, jag är säker på att du vet att den tramspropaganda som Greta och hennes gelikar predikar bara är ämnad till att skrämma folkmassorna till underkastelse, allt för att en ny världsordning med totalitärt sk elitstyre ska ersätta demokratiskt valda folkrepresentanter.

Vill rekommendera dig och GK-bloggaren och övriga besökare på din blogg att läsa följande böcker: "DOMEDAGSKLOCKAN OCH MYTEN OM JORDENS STÄNDIGA UNDERGÅNG" ff: Jacob Nordangård, Svenolof Karlsson, Marian Radetzki.

Läs också "ROCKEFELLER EN KLIMATSMART HISTORIA" ff: Jacob Nordangård.

Besök också STIFTELSEN PHAROS hemsida och dess blogg och informera dig om GRETA och hennes koppling till ROCKEFELLER FOUNDATION - ja fy f... vilket bedrägeri. Visst, har man som Rockefellergubbarna en anfader som i USA allmänt kallades "DEVIL BILL" så är utnyttjandet av GRETA och miljontals andra barn säkert en helt OK handling.