11 oktober 2019

Vimsigt värre


Började denna dag på jobbet med att försöka trycka in min laptop i kylskåpet istället för den medhavda lunchen. Och det är väl ungefär så den här veckan har sett ut. Jag har varit mer än lovligt vimsig. Till mitt försvar kan jag anföra att jag har gått igenom en del matte på kvällstid med min dotter, och nu är det gymnasienivå så jag begriper själv knappt hälften. Binära tal hade jag exempelvis aldrig hört talas om i hela mitt liv. Och varför ska man behöva kunna det? Den där frågan ”varför” dyker upp lite för ofta i just matematik. Om man ska bli samhällsvetare - när behöver du då jobba med binära tal?

Häromdagen höll jag föredrag hos Lions. Det var första gången jag var där. Alltid roligt att möta nya människor och få en liten inblick i olika sammanhang. Lions har definitivt en överrepresentation av borgerligt sinnade människor och jag förstår inte varför, även om det finns undantag från regeln. Kanske har det börjat förändras. Finns det något ideologiskt betingat motstånd mot välgörenhet? Till och med Jonas Sjöstedt är ju med ute på gatan och delar ut soppluncher. Jag håller föredrag i alla sammanhang så länge det handlar om goda intentioner. Politiskt är jag helt oberoende.

Pensionärsföreningarna är ju också oberoende, men ändå förknippas ju SPF mer med borgerligheten och PRO mer med S. Föreläser ju på båda ställena och blir alltid glad när en och annan bryter mot stereotypen.

Lions bjöd på middag innan och det var generöst. Jag blir annars ofta obekväm när jag ska fika eller äta middag i sådana sammanhang. Jag är i princip nästan aldrig nervös när jag ska hålla föredrag, men att sitta och småprata utan manus med människor jag inte känner är en utmaning för mig som introvert. Men det gick bra den här gången.

Funderar ibland på vad man kan erbjuda med lokalhistoria. Det blev ett ramaskri när Skolverket ville ta bort antiken från historieämnet på grundskolan. Jag har full förståelse för det. Men är inte lokalhistoria lika viktigt? Lokalhistoria ger inte bara kunskaper om ett specifikt område, utan ger konkretion åt större historiska processer och kan mer påtagligt visa på levnadsvillkor och levnadssätt i äldre tider. På låg- och mellanstadiet brukar vi få skolklasser till hembygdsgården, men sedan tar det stopp. Så fort de kommer upp på högstadiet verkar det lokala perspektivet försvinna helt. Synd.

Apropå det lokala så har Länsmuseet gett ut en rapport om båtsmanstorpet vid Långnäs. Torpruinen låg ju i vägen när man skulle dra cykelvägen. Föredömligt nog gav man också ut en liten populärvetenskaplig version. Så ska det se ut!

Och här har vi en bok till...

Såg att man gett nobelpriset i litteratur till Peter Handke. Det var modigt. Han har ju ”fel” syn på Serbien. Svensk kulturelit saknar ofta helt förmåga att skilja på en persons åsikter och konst, men faktum är att man kan vara en formidabel skitstövel med hur unkna åsikter som helst, och ändå vara en strålande författare. Som Peter Handke. Det är som med Morrissey, som dessvärre har en något komplicerad syn på brittisk nationalism. En del skivaffärer vägrade sälja hans senaste skiva, trots att den är utmärkt. Det synsättet stör mig.

När det så gäller musik så ska fredagar innehålla musik. Först ut idag blir evelynes nya utsökta singel Blind. Mönsteråsbandet är bättre än någonsin. Därefter en låt från Simple minds nya liveskiva. Det är ett tag sedan de var på sin kreativa höjdpunkt, men den här gamla klassikern gör man tyngre och bättre än någonsin.  

Därmed får jag önska en trevlig helg!







4 kommentarer:

Bert sa...

Av vad anledning/orsak skulle Nobelpristagaren Peter Handke:s åsikter om "Serbien" vara fel och unkna?
Frågan är ställd utifrån följande citat: men faktum är att man kan vara en formidabel skitstövel med hur unkna åsikter som helst, och ändå vara en strålande författare.

Jonny sa...

Han har vid flera tillfällen skrivit och uttalat sig på ett sätt som förringar de serbiska krigsförbrytelserna under Balkankriget. Även ställd upp för de högsta krigsförbrytarna, hälsat på dem i fängelset, hållit tal på deras begravningar etc. Förbrytelserna var ju trots allt ganska omfattande. från alla håll förvisso, men särskilt från serbokroatiska sidan.

Bert sa...

Alla människor har ju enligt FN-konventionen §19 rätt till att hysa vilka åsikter som helst, dessutom också framföra dem.

USA och NATO terrorbombade Serbien(1998)till underkastelse, det i strid mot alla internationella konventioner som reglerar när krig får påbörjas/föras. Ytterst lite kritik mot den enorma krigsförbrytelsen har framförts i svensk och övrig västmedia. Märkligt är dock att Bill Clinton, Madelaine Albright, NATO-staben och övriga skyldiga seglar obefläckade vidare. OBS! Detsamma gäller inte för en Nobelprisförfattare som har all rätt i världen att tycka och agera som han gör.

Jonny sa...

Ja, det är ju just det jag försökte få fram. Är man duktig författare ska man kunna få pris oavsett åsikter.