19 mars 2020

Blandat smågodis

Ett samhälle värderas inte bara utifrån hur det bekämpar en fiende (i detta fall ett virus som saknar vilja och moral). Det finns andra värden i samhället som frihet, gemenskap och demokrati. Skulle kunna skriva mycket om det, men länkar till Martin Aagårds artikel häromdagen som är briljant. Sedan har jag fortfarande svårt att förstå hur viruset har kunnat få sådan spridning i vissa delar av landet. Stannar inte människor inne om de är minsta lilla sjuka i dessa dagar. GÖR DET FÖR HELVETE! Och sätt Stockholm i karantän så Kalmar län och andra områden slipper allmän spridning.

Mitt föredrag om Oknös historia den 31 mars är inställt pga farsoten. Vi hoppas kunna återkomma med det till hösten. Föredraget är annars så gott som färdigt och kanske ger jag ut det som en skrift också.



Två vykort kom med posten idag. 1. Flygfoto över Mönsterås från andra hälften av 40-talet. I höger bild skymtar hamnsilon som stod färdig 1945, men Pionjärgatans hyreshus som invigdes 1948 finns inte med. I övrigt intressant att se hur det såg ut i området nedanför kyrkan.(Förlag. Margaretha Södergren) 2. Del av Mönsterås hamnområde. Silon till höger byggdes 1945 och kortet är stämplat 1945 eller 1946. Byggnationen av silon föregicks av en debatt 1944 där en del menade att den skulle förstöra den traditionella utsikten. På den tiden låg även brandstationen där. (Förlag. Mönsterås Bokhandel)




I äldre tider levde man nära döden på ett helt annat sätt än idag. Dödliga sjukdomar kom och gick och hade man turen att bli gammal hade man förmodligen fått se både livskamraten och ett par tre barn dö. Varje år man överlevde var en gåva från Gud. Olof Svensson i Siggehorva, Mönsterås socken, hade överlevt alla sjukdomar, men 1674 slogs han ihjäl av sin granne.



Imorgon kommer Morrisseys nya skiva och jag har redan gett ett par smakprov tidigare. Men låtarna ligger ut redan, så här kommer ytterligare några smakprov. Skivan spretar genremässigt åt alla möjliga håll. Alltifrån klassiska ballader till countrypop och mer experimentellt. Han vill väl förnya sig och det är förstås värt respekt.

Först ut en klasisk Morrisseyballad om åldrande. Kanske är det ändå i den typen av låtar som hans röst kommer bäst till sin rätt. Så vackert.



Sedan en countrypoplåt som också är skivans enklaste låt.



Därefter en typisk Morrissey-titel med lite annorlunda instrumentering än jag är van vid att han använder. Det blev lyckat med trumpeter.



Sist ut titelspåret som är en udda låt och en skoningslös uppgörelse med media.



Inga kommentarer: