29 mars 2020

Världen klarar inte ens det enklaste...

En svensk läkare som jobbat på intensiven en vecka berättar om flera unga som är svårt sjuka, och ännu mest människor som varit utomlands. Även om dödligheten är högst bland äldre, så är det bra att den sanningen kommer ut. Det där snacket om att man skrämmer folk är livsfarligt. Självklart skrämmer jag hellre människor så att de får leva, än att genom missriktad välvilja tiga. Allt fokus på äldre riskerar att invagga yngre i falsk säkerhet.

Om vi ska uppnå flockimmunitet genom att många blir sjuka istället för genom vaccinering, så kommer flera unga också att stryka med. Det vet alla, men få vågar säga det. När man insåg det i Storbritannien så bytte man strategi.

I Kalmar tog man, som i resten av landet, hem sina gymnasieungdomar, bara för att direkt skicka ut dem till restauranger där de skulle få gratis mat. Det lär ha blivit stora folksamlingar och långa köer. Så går det när man snabbt fattar tillsynes vällovliga beslut utan att tänka. Nu gäller det visst bara take away efter att kritiken blivit för hård. Betydligt bättre. Tar man hem ungdomar för att skydda från smitta, kan man ju inte sedan locka med gratis mat på stans matställen.

Jag kommer nu att upprepa mig. De säger att viruset enbart sprids via droppsmitta och kontakt, dvs att man står väldigt nära någon hostare eller stoppar otvättade fingrar i ögon, mun, näsa. Hur kan då så många bli sjuka? Är sjuka ute och hostar och nyser? Tvättar folk inte händerna efter ett affärsbesök eller en tur i tunnelbanan? Jag kan ännu inte förstå hur så många blir smittade. Eller är folk så sjukt odisciplinerade, vilket man då har insett i de länder där man inför strängare förbud. Sverige verkar tro att vi ännu lever i hustavlans värld där vi gör som kungen, prästen och husfadern säger.

Jag säger det jag brukar. Om ingen sjuk gick ut och om alla tvättade händerna så skulle smittan begränsas oerhört mycket. Tydligen klarar inget lands befolkning dessa synnerligen enkla åtgärder.


1 kommentar:

Bert sa...

Anledningen till att hemförlovade skolungdomar erbjuds att äta på restaurang är för att stödja restaurangägarna/företagarna, detta förmodligen med skattepengar inbetalda för att driva de kommunala basverksamheterna.

I många kommuner erbjuder man de som fyllt 70 år och uppåt samt de i riskgrupperna fri hemkörning av matvaror och mediciner - jag har inte sett att Mönsterås Kommun gått ut med något dylikt erbjudande. I Mönsterås Kommun är det förstås till 100% företagarna man fokuserar sina hjälpinsatser på - vad annat att förvänta sig!