24 juni 2020

Knutbysekten i Mönsterås

Knutbysekten har varit på tapeten igen. Galenskapen visade sig vara mycket värre än vad de flesta kanske trodde. Det slutade inte med mordet och mordförsöket, utan under ytterligare drygt tio år pågick tokerierna med villoläror och omoral. Visst, alla har sitt att kämpa med, men att ett kristet ledarskap systematiskt lär och lever fel och under hot och manipulationer utnyttjar andra i beroendeställning är förstås helt oacceptabelt.

Men stämmer det att Knutbyteamet var i Mönsterås? Jo, det stämmer. Jag minns inte exakt när det var, men Ingrid och Samuel Thunberg skriver om det i sin bok "En resa i tro, hopp och kärlek". Det bör ha varit några år före mordet, hösten 1998 och våren 1999 tror jag. De fick komma till Mönsterås pingstförsamling några gånger och deras målsättning var tydligen att göra om församlingen till ett nytt Knutby. Redan på den tiden hade de dock utvecklat de mest besynnerliga läror. Det var en hård och dömande teologi, och redan då fanns Kristi brud-läran. Till slut tröttande äldstekåren på deras framfart och tillät inte att de kom hit mer. En av äldstebröderna fick då höra av Åsa att han gick djävulens ärenden. Det var uppenbart att Åsa styrde allt och alla.

Jag var själv med på en gudstjänst där Åsa skulle predika. Men jag blev så illamående i själen att jag fick gå ut efter en stund.

Pingstkyrkan i Mönsterås var definitivt ingen sekt och ledarskapet såg snart till att Knutbygänget inte fick komma tillbaka. Men de hann ställa till en hel del skada vid de tillfällen de var här.

1 kommentar:

Bert sa...

Så, du kallar en av Åsa W framförd djävulstjänst för "en gudstjänst"?

För övrigt är det påtagligt märkbart i Mönsterås att "Livets Ord" och deras version av en elitistisk formad gudssekt har haft ett starkt inflytande på de frikyrkliga här i M-ås. "Livets Ord" och "Knutbysekten" är i det närmsta, "shit the same"!