8 juli 2020

Har Sverige blivit bättre eller sämre?

Är Sverige ett bättre eller sämre land att leva i idag än ”förr”. I debatten slänger många ur sig omdömen utan att veta vad man jämför. "Vad är det som händer med vårt Sverige", säger en del med någon slags moralisk indignation. Men för det första är inte alla eniga om vad som är bra respektive dåligt. För det andra beror det på vilken tidsperiod vi jämför med. Men låt oss anta att nästan alla tycker att våld, stölder, fattigdom, dödliga sjukdomar, dålig miljö, droger, ofrihet och brist på gemenskap är något dåligt. Utan någon djupare analys, för det medger inte bloggformatet, så skulle jag då säga följande:

Våld: Har minskat ganska mycket över tid. Särskilt om vi ser det på lång sikt. Men även om vi jämför 50 år tillbaka har det varit stabilt. 2010-talet nådde vi till och med under 1 av 100 000 vad gäller mord och dråp. Det var ett tag sedan.

Stölder: Har ökat över tid. Det är konsekvensen av att vi lever i ett konsumtionssamhälle. I äldre tider stal man i första hand för att man var hungrig. Stölderna ökade vid missväxtår och hungersnöd.

Fattigdom: Fattigdomen i Sverige har tryckts tillbaka de senaste 150 åren. Vi är inte i närheten av 1800-talets Sverige. Likaså får vi inte återkommande hungersnöd. Däremot kan jag tänka mig att klyftorna har ökat de senaste årtiondena eftersom de rikaste har blivit rikare.

Dödliga sjukdomar: Det är bara att läsa gamla dödsböcker så ser man att folk dog som flugor av allt möjligt som den tidens sjukvård, om det överhuvudtaget fanns någon utöver kloka gummor och gubbar, stod maktlösa inför. Här har skett enorma framsteg, inte minst vad gäller barnadödligheten.

Dålig miljö: I en mening var säkert miljön bättre före industrisamhället. Vi ser nu konsekvenserna av det samhället. Däremot var miljön i det lilla, i hemmiljön, sämre. Dålig hygien, löss, loppor etc.

Droger: Många av dagens droger fanns inte förr i Sverige, så där har det förstås skett en försämring. Däremot söp man betydligt mer under exempelvis 1800-talet.

Ofrihet: En faktor som är svår att mäta. Före den moderna demokratins genombrott kunde vissa människor ändå ha inflytande där de levde, exempelvis på sockenstämman. Bönderna var definitivt en maktfaktor i lokalsamhället. Bodde man långt bort från maktens män kunde man nog vara väl så fri. Idag har vi demokrati, men är övervakade i nästan allt vi gör såväl på Internet som på gator och torg med alla sina övervakningskameror.

Brist på gemenskap: Jag har sett att en del idylliserar gamla tiders bygemenskap. Det finns ingen som helst anledning till det. Läser man gamla domböcker så ser man att det var många trätor och våldsdåd mellan grannar. I vår bygd både i byarna och inne i Mönsterås köping. Så någon självklar harmonisk gemenskap tror jag inte på. Däremot var nog den sociala kontrollen större och de flesta ingick i något slags socialt nätverk. Ensamheten kan ha ökat, men för en del är den säkert en befrielse från social kontroll.

Inga kommentarer: