21 oktober 2020

evelyne är bättre än någonsin på magnifikt debutalbum

 

Magnus Johansson gjorde det, likaså Sarah Klang, Kajsa & Malena, Jacob Hellman, Ratata, Kent och Håkan Hellström. Och nu är det dags för evelyne. Dags för vad? Jo, att inta sin plats bland de svenska band och artister som har släppt enastående debutplattor.

Att Mönsteråsbaserade bandet evelyne är ytterst begåvade har de redan bevisat med några riktigt fina singlar och en löftesrik EP. Därtill är steget ändå ganska stort till att ge ut en hel platta som håller. Allt för många har haft för bråttom och så slutade det med en eller två bra låtar och resten utfyllnadsmaterial.

evelyne undviker såväl feltramp som pinsamheter på sitt debutalbum "Mer än någonsin". Musiken har fått ta tid att mogna och inget känns forcerat. Visst hade jag förväntningar på ett gediget album, men att det skulle bli så här bra kunde jag inte tro.

Kärnan i evelynes musik är det dynamiska drivet där varje detalj vibrerar av liv och bidrar till helheten. Det är Alf Ekwalls röst och hans svenska, smått filosofiska texter (som är bättre än någonsin), magiska gitarrslingor och en mycket tight rytmsektion som förmår förändra stämningar och tempo. Den nya skivan är framförallt full av bra låtar som får ett extra lyft av de återkommande gitarrslingorna. Här finns en grundkvalitet, inte bara ett sound. Med det sagt så får man ändå ge producenten en eloge som förmått lyfta fram bandets kvaliteter.

Skivan rivstartar med ”Genombrott” som är en ganska rak rocklåt som genast fångar lyssnaren i sitt grepp. Knockad redan efter första låten! Det här är i samma division som klassiska svenska rockband som Sator och The Nomads.

Tempot bedarrar något i den tänkvärda ”Väntar alltid för länge” där bandet visar prov på den där dynamiken jag nämnde tidigare.

Tredje låten ”Dom vi är” känner vi igen som den första fina singeln från skivan som kom tidigare i år, med en melodi som fastnar som klister i hjärnan.

”Pansarglas” börjar med en gitarrslinga som hade kunnat vara signerad Johnny Marr. En underbar popballad med flera dimensioner och för ett gitarrfreak som jag är det här en högtidlig stund. En av mina favoriter.

Sedan följer urstarka andra singeln ”Delar av min verklighet” som jag recenserade för ett par veckor sedan. Fenomenal låt med en mäktig avslutning.

När man inte tror det kan bli bättre så kommer ”Vakna” och även om jag är allergisk mot ordet så ska det sägas - den här låten är ett mästerverk. Finns det någon rättvisa blir det en svensk klassiker. Orden räcker inte riktigt till för att beskriva låtens storhet. Varje detalj är magnifik i en helhet som ger rysningar utmed ryggraden varje gång jag lyssnar. Det är bara att lyfta på hatten när man på en debutplatta kan leverera en låt på den här nivån. Extra starkt är att bröderna Ekwalls far Magnus Ekwall (mest känd från The Quill) bidrar med en storslagen sånginsats i en del av låten där texten är mer än gripande. Därtill får vi höra en av de bästa gitarrinsatserna på årtionden i svensk rock.

Ta sedan en paus innan du lyssnar vidare. Annars är risken att ”Ser du min själ” som följer bleknar något i jämförelse. Men det är ändå en bra rocklåt, så låt den få leva på sina egna villkor.

”Mer än någonsin” har ett fantastiskt gitarriff som lyfter låten tillsammans med fina körer. Riktigt bra.

Skivan avslutas med ”Följ mina steg” och då lämnar vi ”riktigt bra” och hamnar på fantastiskt bra igen. Samspelet här når höga höjder och jag är så tacksam att man inte bara slänger iväg några nötta gitarriff utan anstränger sig. Gitarrerna på denna är av absolut högsta klass.

En fantastisk debutplatta betyder inte att det saknas utvecklingspotential eller risker. evelyne kan vid sällsynta stunder närma sig arenarockens uttryck (med allsång och annat otyg), men tack och lov håller man sig på rätt sida gränsen, så det är en marginell anmärkning, eller snarare en förhoppning att evelyne ska fortsätta att vara färgstarka och levande.

Den som missar den här skivan får skylla sig själv. Det här är ett klassiskt svenskt debutalbum. evelyne har gjort en skiva som pendlar mellan riktigt bra, fantastiskt bra och mästerverk. Vad mer kan man begära. evelyne är mer än någonsin och bättre än någonsin. Ännu en blommande gren på Mönsterås musikträd.

evelyne består av Alfred Ekwall (sång), Jacob Gustafsson (gitarr), William Ekwall (trummor), Fredrik Jonsson (gitarr) och Kalle Ahlqvist (bas).

Ni som är lyckliga får se evelyne spela på Söderport i Kalmar torsdag och fredag (båda slutsålda vad jag förstår). Vi andra kan njuta av skivan som släpps den 23 oktober.

Inga kommentarer: