12 april 2021

Populism

Populism är en av vår tids värsta sjukdomar som likt en pandemi sprider sig över jorden och ersätter civilisation med vulgär och förenklad retorik. Man håller upp fingret i luften och känner efter vad folk vill ha. Jag har tänkt att rösta blankt i nästa val. Skulle jag mot förmodan ändra mig ska jag lägga min röst på det minst populistiska partiet. Det finns ett intellektuellt och demokratiskt värde i det.

Populismen finns inte bara inom politiken, utan även inom kultursektorn. Många gör musik och skriver böcker enbart utifrån tanken på vad som ska sälja bra. Frestelsen att ge avkall på sin integritet bara för att bli populär är alltid en fara betydligt närmare än man kan tro.

Sociala medier som Facebook göder också populismen. Man vill ha så många "gilla" som möjligt när man gör inlägg. Det blir ett sätt att söka bekräftelse. Man prioriterar det som går hem istället för det som är intressant och så sprider sig ytligheten.

Världen skulle må bättre om fler orkade tänka igen och inte bara följer primitiva instinkter från stenåldern. Allt fler orkar inte läsa böcker, har svårt att läsa långa texter, kan inte resonera om svåra problem och än mindre se olika perspektiv. 

Om vi inte hade haft en pandemi så skulle jag förmodligen kunna hålla ett föredrag i veckan som drar fulla hus. Så länge det handlar om Mönsterås på 1900-talet. Det är det mest populära temat. Man vill känna igen sig, uppleva kittlande nostalgi och knyta an till minnen. Hade jag bejakat den "marknaden" så hade jag varit en populist och åsidosatt min egen integritet som historiker. Låt vara att jag hade dragit in mer pengar. Men jag intresserar mig ju för betydligt fler tidsepoker och det finns ingen som helst anledning att favorisera just 1900-talet.

Nej, populismen är ett otyg som förytligar tillvaron och förvrider den till oigenkännlighet.



Inga kommentarer: