7 maj 2021

Järn skärper järn

Imorgon, lördag, är det dags. Första sprutan. Jo, man ska visst vaccinera sig även om man har haft Corona. Vissa experter tycker visserligen att vi som varit sjuka ska ställa oss sist i kön, medan andra menar att vi ska ta vaccinet så fort vi får. Lika bra att de får trycka in nålen. Finns ingen anledning att öka risken för att bli sjuk igen. Det skulle jag knappast överleva.

Dagarna glider förbi och energinivåerna skiftar. Vissa dagar är jag helt tom och läser och slumrar om vartannat. Andra dagar är jag effektiv och hinner med hur mycket som helst. Det där är ett symptom jag inte alls uppskattar. Är van att kunna arbeta hela tiden. Det värsta är emellertid den glömska som infunnit sig efter Corona. Risken är att andra drabbas av mitt usla korttidsminne.

Jag har många svagheter som människa, vi kan ta dem i ett separat inlägg vid tillfälle, men en av mina styrkor är att jag gärna delar med mig. Det gäller framför allt historiska bilder och forskningsrön. Det är nog inte en personlig egenskap i första hand, utan en genomtänkt attityd. Redan när jag läste för Lars-Olof Larsson i Växjö blev vi impregnerade med inställningen att forskare inte ska sitta i sina elfenbenstorn och hålla på det man funnit, utan istället dela med sig i böcker, föredrag och alla andra sätt man kan komma på.

Likaså fick vi lära oss att kunna diskutera historiska frågor kritiskt. Det är självklart att ha den takhöjden i den akademiska världen, men lite mer känsligt på lokal nivå. En del tycker man är elak och dum om man ifrågasätter gamla skrönor och sägner. Men det är en självklarhet. Jag vill själv få mina rön ifrågasatta om det behövs. Järn skärper järn, som det står i skriften. Visst lever jag mycket i min egen bubbla, men utan ärliga vänner som vågar framföra synpunkter blir tillvaron ynklig.

Så var det fredag igen. Vad dagen heter spelar ingen större roll för mig, men fredagar är bra. Kanske för att det succesivt infinner sig en känsla av att man kan koppla av med gott samvete.

Ny skiva från Sarah Klang idag. Hög klass som vanligt.




Inga kommentarer: