11 november 2021

Allt är relativt

Igår var det min födelsedag. Det är inget jag direkt firar längre, mer än med lite bubbel och god mat. Men det är intressant att tänka på vad som hänt i samhället under de år som gått. Den tekniska utvecklingen har fört oss in i datorernas tidsålder, samtidigt som mänskligheten håller på att förstöra hela planeten. Därtill har allt blivit relativt. Det är den personliga upplevelsen som gäller, inte objektiva fakta. 

Om jag upplever att jag är en tjej i huvudet, fast alla biologiska fakta visar att jag är en kille, så ska numera den upplevda verkligheten gälla. Och det är så på alla områden. "Våldet har ökat i samhället", säger många och tänker på gängskjutningarna. Nej, våldet har minskat dramatiskt i samhället över tid, oavsett hur männniskor "upplever" det. Det är i princip bara gängvåldet som ökat. Särskilt bland de yngre har våldet minskat. Forskarna vet inte riktigt vad det beror på. Kanske handlar det om att allt fler sitter inne vid sina datorer istället för att vara ute och festa. Å andra sidan har de verbala övergreppen på Internet ökat. 

Hela samhället har hur som helst förvridits. Killar är tjejer och tvärtom. Covidsprutor ger aids. Trump vann valet. Etc etc.

Min egen ålder då? Tja, gapet mellan upplevd kroppslig ålder och upplevd mental ålder blir allt större, men tar vi medelvärdet på dessa två så hamnar vi ganska så exakt på den objektiva åldern (75+33)/2. Visst blir man mer reaktionär med åren, men min dotter är mer i takt med tiden och tar itu med mig när mina tankar blir allt för rigida. Så det löser sig.

På det stora hela är det skönt att bli äldre. Man blir mer trygg och bryr sig inte så mycket vad folk tycker och tänker längre. 





3 kommentarer:

Bert sa...

Vad har du för åsikter om vindkraftverk/parker på land och till havs och den stora negativa påverkan de har på livsmiljön för människor, djur och förstörda naturvärden.

I framtidsplanerna för vindkraften plus bas/reglerkraft(vatten) sägs det behövas ca 8000 vindkraftverk av dagens storlek för att kunna leverera all den el(ca 270 - 300 Twh)år som den sk "gröna omställningen" kräver. Det är en fördubbling mot dagens antal.

Hur tänker du klimat och miljövännen Jonny i detta fall? Vindkraftutbyggnaden kommer att kräva än mer av betong/cement som ger stora CO2-utsläpp vid byggandet av fundamenten. I framtiden, om 10-20 år) kommer det bli stora problem med att ta hand om alla skrotade rotorblad som är byggda i kompositmaterial innehållande stora mängder av glasfiber, epoxi mm.

Du brukar ju alltid framhävda att du är en sann människovän så hur går dina tankar om allt det negativa vindkraften för med sig för människan, djuren, livsmiljön, naturen mm?

Jonny sa...

Jag är inte tillräckligt påläst för att ha en bestämd uppfattning om vindkraft. Ibland får man överlåta frågor till vetenskapen som förhoppningsvis kan göra korrekta analyser. Det jag däremot är övertygad om är att vi måste få bort fossila bränslen. Jag tror att vi skulle behöva ha kvar kärnkraft 40-50 år till samtidigt som andra alternativ utvecklas. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara vindkraft.

Bert sa...

Det fossilfria samhället kommer aldrig kunna genomföras med 8 miljarder levande och konsumerande människor på denna planet. Ett dylikt ff-samhälle kräver/orsakar en enorm ökning av användandet av div metaller vilket då istället skapar en planet där gruvindustrin på land och havsbotten kommer att expandera våldsamt, minst 40-50 ggr mot dagens nivå. Detta kommer att förorsaka enorma miljöproblem som är långt långt mycket värre än dagens dito vilket ger den konsekvensen att det blir svårt för dagens 8 miljarder och den snara framtidens 10 miljarder människor att överleva.

Alltså, för att inte orsaka detta skräckscenario miljömässigt(beskrivit här ovan), så är den enda reella möjligheten som finns till buds för kunna genomföra galenskapen("det fossilfria samhället" - den, att drastiskt minska jordens befolkning till ett minimum. Sars-Cov-2 är förmodligen inledningen på denna depopulation!

"Vetenskapen", ja, vem står för den? Inte är det de forskare som av egenintresse och tvång har tvingats till att framföra politiskt korrekt tillrättalagda forskningsrön. Exv det att det är människan som är den direkta orsaken till den klimatförändring som nu påstås hota livet på Jorden och detta genom de CO2-utsläpp som blir följden av all mänsklig aktivitet.

Orsaken till att denna obevisade hypotes har givits status av "vetenskaplig sanning" finns att finna i att man från makthavarhåll vill kunna rättfärdiga genomförandet av ett maktstyrelseskifte från demokrati till elitistisk despoti/totalitarism - detta ursäktat av att man vill rädda planeten Jorden/Havet från en snar undergång.

Det smartaste valet, både miljömässigt, statsekonomiskt, persondito är att fortsätta att använda fossila bränslen uppblandade med biobränslen exv "metanol". Det går också bra att använda rena biobränslen men kräver att förbränningsmotorer i nya fordon anpassas. Motortillverkaren M.A.N bygger idag dieselmotorer anpassade för drift med biodiesel.
En märklighet i sammanhanget är det som Björn Gillberg(VD för "Värmlands Metanol") har blivit varse är att allbränslemotorn "Stirlingmotorn" helt plötsligt har blivit ett sk "dead case". Björn fick helt plötsligt uppmaningar från okänd källa om att upphöra med att införa annonser där "stirlingmotorn" omnämns - om inte, skulle Björn dras inför rätta med skadeståndsanspråk som följd.

Kärnkraftsteknik typ generation 4 är den elproducerande teknik(vattenkokning) som nu och för framtiden är det som vi ska investera i om vi vill ha tillgång till en säker och driftsäker elenergikälla som kan ge oss i det arktiska landet Sverige ett bra liv och dito välfärd. Detsamma gäller för all världens befolkning och länder, oavsett klimattyp.

Jonny och ni andra! Gå gärna in på min blogg(Berts blogg om Mönsterås) eller sök direkt in på "SAMNYTT", där finns två nyproducerade videos som tar upp de stora negativa konsekvenserna av VINDKRAFT och det ev kommande METALLSAMHÄLLET!
Titta, lyssna och begrunda!