6 september 2022

Inför kommunvalet del 5 - Kristdemokraterna

I min genomgång av de lokala partierna i Mönsterås är det dags att syna Kristdemokraterna. Partiet fick (som vanligt) 2 mandat i förra valet, vilket motsvarar drygt 3% av rösterna, alltså långt under nivåerna på riksnivå. Hur kan det komma sig när man har två rutinerade och trevliga personligheter som Chatrine Pålsson Ahlgren och Madeleine Rosenqvist som toppnamn? Här borde det ju finnas potential för ett rejält lyft. 

Frågan är hur mycket krut damerna bränner på hemmaplan då särskilt Pålsson Ahlgren synes vara ordförande eller engagerad i snart sagt varje förening som finns. Huvudförklaringen torde dock vara att Centerpartiet äter upp de andra borgerliga partierna.

Problemet i övrigt för Kristdemokraterna är att de gör människor förvirrade. Kristdemokraterna på hemmaplan är översnälla, hjälper flyktingar och jobbar ideellt i olika sammanhang. De har hjärta. Och politiskt handlar det mycket om mjuka frågor såsom äldreomsorg. Men så ser man den hårda partiledningen i Stockholm som gör allt för att med iskall. hård stämma överträffa SD med tuffa åtgärder von oben. Vän av ordning och stringens frågar sig naturligtvis…är det här samma parti och hur kan kandidat x och y fortsätta att in absurdum vara lojala med rikspartiet? Denna partischizofreni lär medföra att partiet i bästa fall får nöja sig med sina två mandat.

Positivt: Partiet har till skillnad från de flesta partier lyckats förnya sin lista. Visst finns de gamla pingstvännerna kvar (som väl är), men där har också tillkommit nya namn, som exempelvis Björn Östman som genom sitt nya engagemang belönats med en andraplats på listan.

Myt: Att partiet består av frikyrkliga extremister. Givetvis har partiet haft sin bas inte minst inom pingströrelsen, men det är på väg att förändras. Många kristna kan inte acceptera partiets nya hårda linje på riksnivå. Därtill har pingströrelsen aldrig varit extremister. Den var en del av en folkrörelse och bestod av vanliga samhällsmedborgare.

5 kommentarer:

Bert sa...

Citat:"Därtill har pingströrelsen aldrig varit extremister."
Vad då? "Livets Ord" och "Knutsbypingstvännerna" räknas definitivt till gruppen religiösa extremister och de tillhör "pingströrelsen"!

Jonny sa...

Livets ord tillhör Trosrörelsen. Knutby tillhörde pingströrelsen. Det är riktigt. Pingströrelsens centrala representanter åkte dit och försökte tala församlingen till rätta, utan att lyckas. Enstaka avarter kan alltid uppstå. Då är det betydligt mer utbrett med skit inom Svenska kyrkan och Katolska kyrkan.

Anonym sa...

Väldigt intressant att få ta del av dina tankar inför kommunvalet.
Mvh GK

Bert sa...

Knutsbypingst-vännernas mest framträdande personer besökte vid ett eller flera tillfällen Filadelfia här i Mönsterås och fick då sannolikt framföra sitt budskap om att kvinnan Waldau från Knutsby var "kristi brud". Detta ytterst märkliga påstående måste ha varit väl känt av de som företrädde mås-pingstvännerna, kanske att dessa personer själva var övertygade om att så kunde vara möjligt.

Extremismen inom Frikyrkorna likväl som inom "Svenska Kyrkan" är helt klart mer utbredd än vad som kommuniceras offentligt. Det tycks som att kyrkorörelserna i Sverige har lockat till sig personer från främst extremvänstern som i de div samfunden har funnit ett gömsle att agera ifrån.

Jonny sa...

Ja, de var inte Mönsterås. I och för sig innan skandalerna hade briserat. Jag har själv hört "Kristi brud" predika, men gick ut efter 10 minuter då det var en hemsk föreställning med sjuk teologi. De fick inte förtroende att återkomma till Mönsterås. Många i pingstkyrkans ledning ansåg att de var för hårda och hade konstiga saker för sig.