10 september 2022

Tips - Så här går det i kommunvalet i Mönsterås

Mitt tips hur det går i kommunvalet i Mönsterås (inte vad jag vill).

Centerpartiet fick 38,91% 2018, vilket var en minskning med 1,8%. Tips: 34%. Jag tror att Centerpartiet fortsätter att minska. Orsakerna är i huvudsak två: Arbetsförhållandena inom äldreomsorgen och partiets positiva inställning till vindkraft. Den här kommunen har fanatiska vindkraftsmotståndare på sektnivå och jag tror det drabbar partiet.

Socialdemokraterna fick 30,80% 2018, vilket var en minskning med hela 4,58%. Tips: 25%. Redan i förra valet visade det sig tydligt att en del inom arbetarklassen hade blivit vad man förr kallade ”klassförrädare” och gått till Sverigedemokraterna ute på högerkanten. Partiet lär läcka ännu mer i år. Dels har man ingen tydlig oppositionspolitik, dels tar andra partier röster ifrån dem. Möjligen kan det i någon mån kompenseras av att fler inom äldreomsorgen kommer att rösta S.

Sverigedemokraterna fick 15,27% 2018, vilket var en ökning med 6%. Tips: 25% Den populistiska galenskapen lär nå nya triumfatoriska nivåer. Vanvettet är som värst i kommuner som Mönsterås. Lägg därtill alla som inte gillar att Mönsterås är bäst i Sverige på vindkraft. Här finns en undertryckt, om än obefogad, vrede som lär visa sig.

Moderaterna fick 5,09% 2018, vilket var en ökning med 1,1%. Tips: 5,5%. Moderaterna kan nog ta tillbaka några arbetsmoralister som tidigare har röstat C hemma men M till riksdagen, men så värst mycket lär inte hända.

Kristdemokraterna fick 3,13% 2018, vilket var en ökning med 0,4%. Tips: 3,5%. Partiet brukar väl landa ungefär där i varje val. Kan inte se något som tyder på en förändring. Möjligen kan deras nya man Björn locka några.

Vänsterpartiet fick 3,04% 2018, vilket var en minskning med 0,38%. Tips: 5%. Partiet för en ganska så tyst och tynande tillvaro. Men nu när Miljöpartiet inte ställer upp så kan man nog få en del miljöengagerades röster och öka något.

Liberalerna fick 2,05% 2018, vilket var en ökning med 0,5%. Gränsen går vid 2%, så det var ytterst nära att partiet fick lämna fullmäktige. Tips: 2%. Partiets högervridning på riksnivå tror jag saboterar för partiet lokalt. De kan mycket väl åka ur, såvida de inte får en del stödröster från C och M. Blir på gränsen igen.

Alliansen fick 49,18% och 25 mandat år 2018. Tips: 45%

S + V fick 33,84% och 16 mandat år 2018. Tips: 30%

SD fick 15,27% och 8 mandat år 2018. Tips: 25%.

Får jag rätt så står vi alltså inför en situation där SD blir vågmästare. Vad händer då? Kommer M, KD och L att hålla fast vid Alliansen då? Troligen. Men det betyder att de måste söka stöd hos S eller SD i fullmäktige. Det är med andra ord upplagt för kaos.

5 kommentarer:

Anonym sa...

En person som ideligen skryter om sin akademiska bakgrund, borde kunna skilja på procent och procentenheter !

Jonny sa...

Ha ha, nej det kan jag inte. Dels skryter jag aldrig. Hur skulle det se ut i en antiakademisk kommun som Mönsterås. Dels är jag inom humaniora. Matematik är ett nödvändigt ont och numera finns bra räknemaskiner.

Jonny sa...

Sedan tror jag att de flesta med ett uns matematisk intelligens förstår när % ska uttalas procent respektive procentenheter.

Bert sa...

Jonny, visa nu att du har så pass med "STAKE" att du publicerar min kommentar i ditt inlägg "del 7 - Centerpartiet"!

Jonny sa...

Jag publicerar inlägg som håller sig på rätt sida ärekränkning. Det var på gränsen, men ok.