1 april 2024

Sänkt kommunalskatt för den som skrotar sin EPA-traktor i Mönsterås

 


De kör långsamt, blockerar trafiken och spelar undermålig musik på högsta volym. – Nu sätter jag ner foten, säger Mönsterås kommunalråd Anders Bielke som har fått nog.

Mönsterås kommun har tröttnat på EPA-raggare som skapar oreda på Mönsterås gator, ja inte bara där.

- De har till och med spunnit runt på gårdsplanen här på Kråkerum. Peder Turesson Bielke har börjat spöka här nu för det, säger kommunalrådet och suckar bekymrat.

Efter en lång debatt på gårdagens kommunfullmäktige beslutades att den som ställer av sin EPA-traktor får sänkt kommunalskatt under ett år, medan den som vägrar får höjd skatt.

- Ekonomi är ett bra styrmedel, säger moderaternas ordförande Litt-Karie Pompeij, och brister ut i ett gällt skratt. – Det har vi ju sett när vi tagit bort bidragen för sjuka och arbetslösa. De bara försvinner, en efter en.

- Nä, det ska inte va fett att ha EPA-traktor, säger liberalernas Örn Biskopsuddén och fortsätter: - Det här handlar om latmaskar som inte vill anstränga sig och ta riktigt körkort.

Kristdemokraterna ville ha en mellannivå, men fick inget gehör för det.

- Ja, vi föreslog att den som byter ut Fröken Snusk och Eddie Meduza mot kristen musik skulle få oförändrad skatt, säger Christenina Påvenina Trähdgren.

Socialdemokraternas Bob Rapp hade hellre sett en annan lösning.

- Det här är ungdomar på glid som kommer från svåra hemförhållanden där föräldrarna dricker dyrt rödvin och handlar på Algots. Om vi bara kunde få med föräldrarna i NTO och ungarna i scouterna så tror jag mycket skulle se annorlunda ut. Vi i S förespråkar fler förebyggande åtgärder.

Miljöpartiet var helt emot förslaget om ekonomiska styrmedel.

- Inte så att vi tycker om EPA-traktorer som kör runt och smutsar ner miljön, men vårt förslag är att kommunen ska dela ut gratis el-traktorer istället. De traktorerna har en stor propeller på taket som snurrar av bara farten, vilket i sin tur alstrar den energi som behövs. Det är en slags vindkraftsfordon, helt enkelt, säger El-Bara Holgersdottir och får medhåll av Felix Hamrin, fd liberal statsminister, från Vänsterpartiet.

- Ja, borgarna vill som vanligt sabotera för arbetarklassens barn.

Sverigedemokraterna lade fram ett helt eget förslag.

 – Ja, det är bara att utvisa de invandrare, ja man får ju inte säga N-ordet längre, som kör omkring i de där moskéerna på 4 hjul, med arabisk ”musik” som våldför sig på oss vanliga svenskars öron, säger SD:s starka kvinna i Mönsterås Ashia Jumana Nazira.

Bob Rapp påpekar att det mest är svenska ungdomar som lyssnar på Fröken Snusk och Eddie Meduza som har EPA-traktorer.

- Men Bob, varför såg du inte det här komma? Vi hade inte det här problemet före massinvandringen 2015, säger Nazira.

- Snarare att vi inte hade det här problemet före SD. Eddie Meduza gav ut skivor under pseudonymen E. Hitler så här finns ju en tydlig koppling till ditt parti, avslutar Bob diskussionen och hoppar in i sin EPA-traktor, en kapad gammal SAAB med rattväxel som går på blyad bensin. - Jag hann köpa 50 dunkar i Algeriet innan blyad bensin förbjöds där 2021, säger Bob och vinkar adjö.

Inga kommentarer: