22 augusti 2024

Ännu en klar seger för GIF som hakar på i toppen

 


Mönsterås gör numera 5 eller 6 mål per match. Minst. Faktum är att man gör mål även när spelet inte stämmer, vilket gästande Högsrum fick erfara.

Det dröjde bara 30 sekunder så sköt Niki ursnyggt in 1-0 för Mönsterås i matchens första anfall. Då kände man att det var upplagt för en riktig klang- och jubelföreställning. Så blev det inte.

Mönsterås spel kom av sig ganska omgående. Hemmaspelarna hade inte bråttom, utan rörde sig som sengångare. Bollen undvek man helst som vore det en bomb och det blev för långt mellan lagdelarna. Möjligen kan avsaknaden av Milad och Ako Eliassi ha bidragit till detta. En del spelare var kanske på nya positioner. Jag försöker se förmildrande omständigheter.

Istället stack Högsrum upp i flera farliga kontringar som mycket väl kunde ha resulterat. I ett anfall kom de två mot en. Som väl var försökte bollhållaren nå sin medspelares huvud, vilket inte är en optimal lösning när mottagaren inte kan nicka. En passning utmed marken hade förmodligen resulterat i mål. En annan gång var det ytterst nära ett friläge, men Dion Futko gjorde ett heroiskt bakåtjobb och avvärjde faran. Överlag så var Högsrum betydligt bättre än när jag såg dem i våras. Det här är tunga grabbar som hugger när chanser ges.

Som väl var lyckades Ala Ayoub få in 2-0 efter en tilltrasslad situation i gästernas straffområde. Det gav en viss lättnad trots allt. 2-0 efter en halvlek med ett spel som var långt ifrån Mönsterås högsta nivå var ändå ett slags styrkebesked. Vi gör mål även när det inte stämmer.

I andra halvlek blev det en påtaglig scenförändring. Mönsterås satte fart, visade sig och ville ha boll, spelade enklare och jobbade stenhårt för att vinna boll. Och när det ser ut så är det få lag som hänger med. Hemmalaget kom i våg efter våg och det var bud på mål hela tiden. 3-0 kom tidigt via Nasir som jag vill minnas lobbade in bollen fint. (Smålands FF har angett Gabriel Pålsson som målskytt, vilket han kan vara tacksam för så länge lyckan varar)

Högsrum fick sedan Torstensson utvisad efter att han fått sitt andra gula kort. Bakgrunden till incidenten var olyckliga omständigheter i Högsrums straffområde. En bortaspelare gick ganska hårt åt Mönsteråsspelaren så att den senare fastnade med sin fot på Torstensons fot eller vrist, varpå Torstensson skrek av smärta och föll ihop. Jag förmodar att han sedan sade något som ledde till det gula kortet. Kanske trodde han att Mönsteråsaren hade sparkat honom, men det var så vitt jag kunde se ett olyckligt moment helt enkelt. Jag råkade fånga allt på video och har sett allt i slowmotion.

Det här gjorde det inte enklare för Högsrum som fick släppa in ytterligare två bollar när Niki och Osama nätade.Högsrum tröstmålade på slutet efter att bollen studsat helt obegripligt oturligt i Mönsterås straffområde.

Så…en halvtaskig första halvlek och en bra andra. 5-1.

Nu väntar två matcher som lär avgöra var Mönsterås hamnar i tabellen – först Bäckebo och sedan Kalmarpolisen. Minst 4 poäng där vore önskvärt, helst 6 förstås. Spelar man på sin bästa nivå är inget omöjligt.

Inga kommentarer: