27 augusti 2024

Mönsterås vände och vann toppmatchen mot Bäckebo

Det märktes att mycket stod på spel när topplagen Bäckebo och Mönsterås gjorde upp djupt inne i den småländska urskogen, och det var nog lite övertaggat här och var. Det lag som vann skulle nämligen skaffa sig en stor fördel i kampen om kvalspelsplatsen efter Kalmarpolisen.

Den första kvarten var ganska jämn, men sedan tog Mönsterås över spelet mer och mer. Men ingen lyckades få in bollen på de riktigt bra lägen som skapades. Bäckebo hade dessutom en stabil och tung defensiv som inte var helt lätt att snirkla sig förbi. Tydligen hade Bäckebo en matchplan i första halvlek som gick ut på att backa hem och sedan kontra för att få Pontus Sörensson i friläge. Det var nära ett par gånger, men nästan varje gång var det offside. Mönsterås defensiv var nästan helt klanderfri. 0-0 efter en halvlek var smickrande för Bäckebo. Med bättre effektivitet borde Mönsterås ha gjort 3-4 mål.

Risken när man inte gör mål på sina chanser är att det andra laget till slut lyckas med något allt eftersom tiden går. Och så blev det. Oskar Larsson nickade snyggt in 1-0 för Bäckebo i den 55:e minuten.

I det läget finns det alltid en risk att frustrationen övergår i uppgivenhet. Men Mönsterås visade bra lagmoral och malde på. Våg efter våg. Och i matchminut 68 fick Mönsterås äntligen utdelning genom Nasir som höll sig framme och kvitterade. Bäckebo började nu se ganska så trötta ut och efter bara 6 minuter nätade Nasir för andra gången. I matchens slutskede avgjorde Ala med 3-1. Även han blev 2-målsskytt med ytterligare ett mål minuten efter.

Mönsterås gjorde som helhet en bra match. Kanske var man lite överladdade med stress i första halvlek och man missade en del i avgörande lägen. Det gick inte att ta miste på frustrationen hos en del spelare. Men det sporrade dem att fortsätta, vilket till slut också gav utdelning.

Alla i Mönsterås får med beröm godkänt ikväll, trots ineffektiviteten. Det var helt enkelt en gedigen laginsats. Milad var tillbaka på mittfältet och det märktes! En fenomenal insats. Och så de pigga målskyttarna Nasir och Ala som aldrig gav upp utan bara skulle ha in bollen i mål. Trygg defensiv och några bra ingripanden från Mohammad i målet (förbjud honom dock att dribbla i eget straffområde). Jag delar inte ut spelarbetyg, men ikväll hade alla fått 4 eller 5.

Mönsterås vann rättvist med 4-1 och har nu kopplat grepp om andraplatsen. Men det är långt ifrån avgjort och det krävs fullt fokus i varje match.

Jag glömde fotografera under matchen på grund av stresspåslag, men tog några bilder efter matchen. Bäckebo hade en trevlig idrottsplats, dock med en hemsk sluttning ner till fotbollsplanen och en än värre trappa när man skulle ta sig upp.