5 oktober 2024

Drömstart för Mönsterås i kvalet

Mönsterås fick en drömstart på kvalet till division 5 när Söderåkra besegrades med 5-0. Hemmalaget övertygade med ett fokuserat och snabbt spel, medan gästerna var ineffektiva när de väl fick chanser.

Det är alltid svårt att veta var man har motståndarna i ett kval och kvalitén i serierna kan variera. Man skulle alltså kunna förvänta sig en avvaktande start där lagen känner lite på varandra. Men den typen av försiktighet finns inte i Mönsterås DNA. Hemmalaget satte full fart direkt och det dröjde bara 3 minuter innan Niki tog sig förbi några spelare och satte 1-0.

Mönsterås tog även ett klart grepp om spelet och hade bra kontroll på matchen. Söderåkra hade svårt att spela sig fram och försökte med djupledsbollar utan att lyckas springa igenom, låt vara att det var nära någon gång.

Istället kunde Mönsterås utöka ledningen efter en tilltrasslad situation i Söderåkras straffområde. För mig såg det ut som om Milad gjorde målet, men domarrapporten anger självmål, så då får man väl lita på det. Med 2-0 efter 22 minuter hade Mönsterås fått en drömstart.

Mönsterås spel den första halvtimmen var helt enkelt briljant. Sista kvarten försökte Söderåkra att flytta upp spelet och fick ett par halvfarliga hörnor. Riktigt farligt blev det när bortalaget fick en frispark precis utanför straffområdet. Söderåkras spelare fick till ett mycket bra skruvat skott som tveklöst skulle ha gått i mål om inte William Ekwall hade hunnit placera sitt huvud framför bollen just vid mållinjen. Men 2-0 i halvtid var helt i sin ordning och mycket välförtjänt.

Söderåkra gjorde ett tappert försök i början av andra halvlek, men efter ett par minuter var det Mönsterås som styrde spelet igen. Det gav utdelning efter tio minuter då Milad drev framåt med bollen och sköt ett inte allt för hårt, men välplacerat, skott i mål. 3-0.

Fem minuter senare höll sig Adnan framme i straffområdet och gjorde 4-0. Några minuter senare fick Mönsterås en straff som Ako förvaltade på bästa sätt och så var det 5-0. Jag har inte sett Ako på ett tag, men plötsligt var han på planen i andra halvlek.

Söderåkra hade ett friläge, men Mönsteråsmålvakten Mohammad gjorde en utrusning och stoppade faran. Ytterligare vid något tillfälle var det lite kalabalik i straffområdet, men Mönsterås gjorde ett desperat jobb för att få bort bollen.

Hemmalaget gjorde en del byten i andra halvlek och fler spelare fick bli delaktiga i segern inte bara från bänken.

På slutet fick en Mönsteråsspelare rött kort. Det gäller att hålla huvud kallt och inte låta sig provoceras av någonting.

Mönsterås gjorde en av säsongens absolut bästa insatser när det gällde som mest. Jag hade inte kunnat drömma om att man skulle börja kvalet med en så stor seger och med ett så övertygande spel. Givetvis gör alla lag misstag ibland eller släpper lite på fokus, men de perioderna var inte långa eller många idag. Hela kollektivet i Mönsterås får överbetyg. Även tränarstaben som hade formerat startelvan på absolut bästa sätt. Hemmapubliken var knappast missnöjd. Mönsterås spelar en trevlig fotboll och agerar som ett riktigt lag, samtidigt som laget består av många unika fotbollsoriginal. Det kan vara en svår balansgång att hålla ihop det där, men här har GIF verkligen lyckats.

Bättre start på kvalspelet kunde man inte få. Imorgon avgörs vilket lag i division 5 som blir det tredje laget i gruppen. Det kan bli ett av följande 5 lag: St Sigfrid, Möre, Persnäs, Orrefors eller Runsten/Möckleby.